16 september 2024
Thumbnail voor Reiskoepel: geen Nederlandse toeristen in Israël via bureaus

Reiskoepel: geen Nederlandse toeristen in Israël via bureaus

Via reisorganisaties zitten momenteel geen Nederlandse toeristen in Israël, zegt brancheorganisatie ANVR. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag voor heel Israël een rood reisadvies gegeven omdat het daar te gevaarlijk is door de opgelopen spanningen in die regio.

"Van onze leden hebben we te horen gekregen dat na oktober de reizen naar Israël zijn stilgevallen", zegt een woordvoerster van ANVR. Daarmee doelt ze op het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas vorig jaar. "Het is al een tijdje onrustig daar en KLM is ook gestopt met vliegen naar Tel Aviv."

Universiteiten zeggen dat ze geen Nederlandse uitwisselingsstudenten in Israël hebben om het uitbreken van de oorlog. Het reisadvies voor Israël was eerder deels oranje, waaronder voor populaire bestemmingen zoals Tel Aviv en Jeruzalem. Nu het advies voor het hele land rood is, raadt Buitenlandse Zaken Nederlanders af naar het land te gaan.

KLM meldde vorige week vrijdag de vluchten van en naar Tel Aviv te schrappen tot 26 oktober. Eerder had de luchtvaartmaatschappij vluchten in juli en augustus naar de Israëlische stad geannuleerd "in verband met de aanhoudende onrust". Transavia vliegt tot en met eind maart volgend jaar niet naar Tel Aviv.

Het is nog wel mogelijk om via Schiphol naar Tel Aviv te gaan. De Israëlische vliegmaatschappijen El Al en Arkia voeren deze vluchten bijna dagelijks uit.