14 april 2024
Thumbnail voor Reizen naar Engeland vanaf zondag een stuk goedkoper voor gevaccineerden

Reizen naar Engeland vanaf zondag een stuk goedkoper voor gevaccineerden

LONDEN - Wie volledig gevaccineerd is, kan vanaf aanstaande zondag (24 oktober) tientallen ponden of euro’s besparen bij het reizen naar Engeland. Vanaf die datum is behalve een PCR-test namelijk ook een goedkopere sneltest toegestaan.


In tegenstelling tot veel andere landen, verplicht Engeland gevaccineerden niet om zich voorafgaand aan de reis te laten testen, maar pas uiterlijk op dag 2 na aankomst. Die test moet bij vertrek wel al geboekt en betaald zijn. Dat kan geregeld worden via: https://www.gov.uk/find-travel-test-provider

Eerst mocht dat alleen een dure PCR-test zijn (die al gauw 50 pond of meer kost), maar vanaf zondag mag dat dus ook een sneltest zijn (vanaf 20 pond). Een pond is ongeveer 1,18 euro waard.

Terugreis naar Nederland
Op de terugweg naar Nederland, vanuit Engeland, is het al langer toegestaan om voor een goedkopere sneltest te kiezen. Die moet echter wel voorafgaand aan de reis worden afgenomen (maximaal 24 uur voor vertrek), en niet pas na aankomst.

Zowel in Engeland als Nederland geldt er voor volledig gevaccineerde reizigers tussen beide landen een testplicht, maar geen quarantaineplicht.

Voor niet-gevaccineerden zijn de Engelse reisregels veel strenger: zij moeten voorafgaand aan de reis een PCR-test laten doen, en twee testen na aankomst in combinatie met tien dagen quarantaine. Bij terugkeer naar Nederland moeten zij ook weer in quarantaine, ook al zijn ze negatief getest.

Rest van Verenigd Koninkrijk
Een week later, vanaf 31 oktober, gaat ook Wales een sneltest toestaan voor gevaccineerden. Van Schotland en Noord-Ierland is het nog onduidelijk of zij hun reisbeleid gaan aanpassen. In het Verenigd Koninkrijk bepaalt de Britse regering dit soort zaken alleen voor Engeland.