21 mei 2024
Thumbnail voor Reizigers naar Portugal na aankomst niet meer in quarantaine

Reizigers naar Portugal na aankomst niet meer in quarantaine

DEN HAAG - Goed nieuws voor Nederlandse reizigers naar Portugal: bij aankomst in het Zuid-Europese land is het niet langer noodzakelijke om in (thuis)quarantaine te gaan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Reizigers met het vliegtuig moeten nog wel een PCR-test overleggen.


Er is voor terugkeer uit Portugal naar Nederland - inclusief Madeira en de Azoren - al langer geen testverplichting en ook geen dringend advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Sinds vorige week heeft het land een positief geel reisadvies. Er kan nu dus in beide richtingen quarantainevrij gereisd worden.

Voor reizigers vanaf 2 jaar die per vliegtuig vanuit Nederland naar Portugal reizen is het wél verplicht een negatieve PCR-test te laten zien, die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Nederland
De maatregelen gelden voor passagiers vanuit landen van de Europese Unie met minder dan 500 gevallen van Covid-19 per 100.000 inwoners. De Portugese overheid houdt een lijst bij met landen waarvoor dit geldt. Nederland staat nu op deze lijst, omdat het aantal besmettingen de afgelopen weken hard gedaald is.

Portugal hanteert een afstandsregel van 2 meter en het gebruik van mondkapjes in gesloten gelegenheden en in de buitenlucht is verplicht. In de buitenlucht geldt deze verplichting wanneer het niet mogelijk is de door de autoriteiten geadviseerde afstand van 2 meter aan te houden. De mondkapjesplicht in de buitenlucht geldt niet voor kinderen tot 10 jaar, personen die tot hetzelfde huishouden horen en personen met een medische verklaring.