20 mei 2024
Thumbnail voor Rintel benadrukt: KLM-netwerk cruciaal voor vestigingsklimaat Nederland

Rintel benadrukt: KLM-netwerk cruciaal voor vestigingsklimaat Nederland

"KLM is van groot belang voor het vestigingsklimaat van Nederland," meldde Marjan Rintel, CEO van KLM, in het televisieprogramma Buitenhof. Ze reageerde hiermee op een rapport dat afgelopen week door Natuur & Milieu werd gepubliceerd. In het rapport werd gesteld dat Schiphol wel een op de drie vluchten kan schrappen. Volgens de onderzoekers zijn vooral de vluchten met overstappers niet van groot belang voor de economie.

Maar volgens Rintel zou dat betekenen dat het internationale netwerk van KLM "instort". Zij stelt dat het netwerk van de maatschappij een grote bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van Nederland voor het internationale bedrijfsleven.

"Het is makkelijk gezegd dat één op de drie vluchten geschrapt kan worden. Maar op halve verhalen kan ik geen bedrijf leiden. De economische rol van KLM is heel belangrijk. Dat moeten we behouden", zei Rintel bij Buitenhof.

Deze week wordt ook in de Tweede Kamer gedebatteerd over de krimp van Schiphol. Het kabinet schortte het plan om het aantal vliegbewegingen deze zomer tot 460.000 te beperken in november voorlopig op. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) blijft er wel bij dat Schiphol op termijn moet krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te beschermen. Maar hij stelde vast dat het plan om daar al in 2024 mee te beginnen op te grote juridische bezwaren stuit.

Krimp geen doel op zich
Rintel benadrukte dat "krimp geen doel op zich moet zijn". Volgens haar is het doel juist om geluidsoverlast en CO2-uitstoot te verminderen. Om dit te bereiken, werkt KLM aan de vernieuwing van haar vloot met schonere, zuinigere en stillere vliegtuigen. De topvrouw verklaarde dat deze vernieuwing de komende jaren bij KLM moet worden afgerond. "Onze rol is om te verduurzamen."

Op vrijdag kwam er nog een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad naar buiten. Hierin staat dat de overheid het aantal vluchten op Schiphol niet zonder toestemming van Europa mag beperken.