20 april 2024
Thumbnail voor Ronald Franken: Met verschrikkelijk veel pijn in mijn hart nam ik afscheid van Time Out Reizen

Ronald Franken: Met verschrikkelijk veel pijn in mijn hart nam ik afscheid van Time Out Reizen

ZOETERMEER - Ronald Franken stond meer dan 22 jaar aan het hoofd van Time Out Reizen, maar werkt tegenwoordig als zelfstandig reisondernemer en reisadviseur bij ReisCreaties. In de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine neemt Ronald uitgebreid de tijd voor een gesprek over Afrika, grizzlyberen, een diep emotioneel dal, veel reizen en natuurlijk paarden. Heel veel paarden.


Het reizen is Ronald met de paplepel ingegoten. “Ik kom uit een ondernemende familie. Mijn ouders woonden in 1983 in Portugal en bouwden daar een appartementencomplex met een paardenstoeterij. Mijn vader wilde klanten uit Nederland en vroeg aan mij of ik advertenties kon plaatsen, om mensen te trekken voor paardrijdtochten in de Algarve. Ik ben daar als 26-jarige mee aan de slag gegaan”, vertelt Ronald.

In twee jaar tijd gingen honderden mensen naar de Algarve. “Naderhand kwamen klanten naar me toe en zeiden: ‘Ik ben nu twee keer bij je ouders in Portugal geweest op paardrijdvakantie, zijn er nog andere bestemmingen waarnaartoe je dit aanbiedt?’ Ik ben vervolgens gaan kijken naar de mogelijkheden in Nederland, België, Frankrijk en Hongarije, waarna we het aanbod uitbouwden. Op den duur boden we in 38 landen 400 tot 500 paardrijdprogramma’s aan, zoals trektochten door de natuur, safari te paard of cowboytochten.”

Crisis
Hoe mooi en spannend de paardrijdvakanties ook waren, door verschillende crisissen, waaronder 9/11 en de bankencrisis, wordt de ondergang van het succesvolle bedrijf van Ronald ingeluid. “We hebben in die tijd één grote fout gemaakt: we concentreerden ons alleen op paardenvakanties. Die werden door mensen gezien als tweede of derde vakantie en werden daarom als eerste over boord gegooid ten tijde van die crisissen. Dat hebben we tot 2011 kunnen uitrekken, waarna ik met verschrikkelijk veel pijn in mijn hart de zaak heb moeten beëindigen.”

ReisCreaties
Rond die tijd werd Ronald benaderd door Ilse (Bergen, red.) van ReisCreacties. “Daardoor had ik onder andere ANVR, SGR en het calamiteitenfonds achter me. Ik was reisondernemer en ik wilde reisondernemer blijven. Ik kon bij ReisCreacties wat van mijn contacten samenbrengen en dat voelde goed.” Ronald is inmiddels negen jaar actief bij ReisCreaties als zelfstandig reisondernemer en reisadviseur.

In het Reisbizz Magazine gaat Ronald dieper in op zijn carrière. Zo vertelt hij onder andere over zijn toekomstplannen en een spannende ontmoeting met een grizzlybeer. Wil jij meer lezen? Lees dan het volledige artikel in het nieuwe Reisbizz Magazine.