23 juli 2024
Thumbnail voor Ryanair annuleert ruim honderd vluchten op Charleroi vanwege staking

Ryanair annuleert ruim honderd vluchten op Charleroi vanwege staking

CHARLEROI - Ryanair is genoodzaakt om dit weekend 128 vluchten te schrappen op de luchthaven van Charleroi als gevolg van stakingen door het cabinepersoneel. Cabinemedewerkers die in België zijn gestationeerd leggen het werk neer omdat de Ierse budgetvlieger het Belgisch minimumloon niet zou betalen. De staking loopt van vrijdag 30 december tot en met zondag 1 januari.


De acties, georganiseerd door de vakbonden CNE en AVC Puls, treffen vooral de luchthaven van Charleroi. Het bestuur van dit vliegveld zei eerder dat zeker 19.000 passagiers geraakt worden door de staking.

Tijdens de acties van vrijdag tot en met zondag blijven vijftien Ryanair-vliegtuigen van de basis in Charleroi aan de grond. Op de wesbite van de luchthaven valt te lezen dat 64 vertrekkende en 64 aankomende vluchten zijn geannuleerd. Vluchten die uitgevoerd worden vanuit bases in andere landen gaan wel door. Ryanair stelt daarom dat maar een "klein aantal" van zijn 2500 vluchten van en naar België komt te vervallen.

In België gevestigde cabinemedewerkers van Ryanair zijn ook van plan om in het weekend van 7 en 8 januari te staken. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Hans Elsen, secretaris van de vakbond ACV Puls, hoopt dat de volgende geplande actie van het Ryanair-personeel niet meer nodig zal zijn, zo schrijft De Standaard. "We beseffen dat stakingsacties vervelend zijn voor de passagiers. Dit conflict moet opgelost worden. Maar het is aan de directie van Ryanair om een inspanning te doen en een vergelijk mogelijk te maken, met name over de toepassing van het wettelijke Belgische minimumloon. Ryanair moet zijn engagement daarover, zoals dat in 2019 in een cao is vastgelegd, nakomen."