14 april 2024
Thumbnail voor Ryanair wil netwerk uitbreiden naar Libië en Egypte

Ryanair wil netwerk uitbreiden naar Libië en Egypte

DUBLIN - Ryanair-topman Michael O’Leary is in gesprek met Egypte en Libië om vluchten uit te voeren naar deze twee Noord-Afrikaanse landen. Dit zei hij dinsdag op een bijeenkomst van Eurocontrol, waar hij ook liet weten dat dit de meest optimistische tijd is die hij in de luchtvaart heeft meegemaakt sinds hij halverwege de jaren negentig de leiding kreeg over de Ierse maatschappij.


Ryanair is hoofdzakelijk actief binnen Europa, maar vliegt ook naar bestemmingen in drie aangrenzende landen: Marokko, Israël en Jordanië. Met de uitbreiding van vluchten naar Libië en Egypte wil de Ierse prijsvechter de concurrentie aangaan met easyJet en Wizz Air die beide al naar Egypte vliegen.

O'Leary gaf geen details over zijn plannen voor Libië. Hoewel dit land sinds een jaar een regering van nationale eenheid heeft, na zeven jaar burgeroorlog, blijft de politieke en militaire situatie er ongewis. Het burgerluchtverkeer is er vooralsnog zeer beperkt.

Op het congres in Dublin liet O’Leary zich verder ontvallen dat Ryanair weer naar Oekraïne wil vliegen, zodra de situatie daar veilig genoeg is. Vóór de Russische invasie, in februari van dit jaar, was Ryanair één van de grootste buitenlandse airlines in Oekraïne.