12 juli 2024
Thumbnail voor Saudi-Arabië opent eerste drankwinkel in 70 jaar

Saudi-Arabië opent eerste drankwinkel in 70 jaar

Saudi-Arabië krijgt voor het eerst in decennia weer een winkel waar alcohol wordt verkocht. De slijter mag uitsluitend drank verkopen aan diplomaten uit niet-islamitische landen, melden Reuters en AFP op basis van regeringsbronnen. Er zijn wel grenzen gesteld aan de hoeveelheid drank die zij mogen inkopen.

Het besluit wordt gezien als een poging om Saudi-Arabië toegankelijker te maken voor toeristen en het zakenleven. Dat is onderdeel van een plan van kroonprins Mohammed bin Salman voor een transitie van de economie om minder afhankelijk te worden van de olie-industrie. De communicatiedienst van de overheid zegt in de staatsmedia dat het doel van de gereguleerde alcoholverkoop is om de illegale handel te bestrijden.

De nieuwe winkel wordt gevestigd in de diplomatenbuurt in de hoofdstad Riyad en zal naar verwachting in de komende weken opengaan. Of uiteindelijk ook andere mensen uit niet-islamitische landen drank mogen kopen, is nog onduidelijk. Er werken miljoenen buitenlanders in Saudi-Arabië, al zijn de meeste moslim.

De verkoop van alcohol werd in 1952 aan banden gelegd. Niet veel eerder had een van de zonen van de toenmalige koning Abdulaziz, prins Mishari, de Britse diplomaat Cyril Ousman doodgeschoten. Hij deed dat nadat Ousman had geweigerd om hem nog een drankje in te schenken omdat hij al dronken was.