19 juni 2024
Thumbnail voor Save the date: 17 maart 2024 Arke reünie

Save the date: 17 maart 2024 Arke reünie

ENSCHEDE - In 1994 nam de legendarische Ferdinand Fransen, eigenaar-directeur van Arke, al zijn medewerkers en hun partners mee naar Chiclana in Zuid-Spanje voor een feestelijk afscheid. Nu, bijna 30 jaar later, heeft een groep oud-medewerkers het plan opgevat om een grote Arke reünie te organiseren op 17 maart 2024, waar alle medewerkers, die tot 1995 op de loonlijst van Arke hebben gestaan, voor worden uitgenodigd.


Eén jaar nadat Fransen terug trad uit de onderneming, waar hij vanaf 1944 aan verbonden was, werd Arke onderdeel van TravelUnie, de voorloper van het huidige TUI Nederland. Holland International, dat ook deel uitmaakte van TravelUnie en Arke waren toen beide de grootste reisondernemingen van Nederland.

Mensen-mens Ferdinand Fransen
Arke was een reisonderneming met touroperating activiteiten, reisbureaus en een touringcarbedrijf, waar meer dan 1.000 mensen werkten. Opgericht in 1934 door Frits Arke, was het bedrijf tot de jaren 70 vooral actief als busonderneming. Daarna volgde de opmars van vliegreizen en een pijlsnelle groei van Arke, dat in hoog tempo ook tientallen reisbureaus opende. Veel van de medewerkers traden in de jaren ’70, ’80 en ’90 in dienst en koesteren de herinneringen aan die jaren. Met mensen – mens Ferdinand Fransen, die overleed in 2021, als grote inspirator en motivator groeide Arke uit tot marktleider.

De reünie
Hans Tattersall, één van de organisatoren: “er kwamen veel signalen van oud medewerkers om elkaar nog weer eens te zien en te spreken en om herinneringen op te halen uit de voor velen memorabele jaren dat men bij Arke had gewerkt. Dat vonden wij zelf ook en samen met José Vreeswijk, Carla Twente, Monique Fransen en Rob Admiraal hebben we toen het plan opgevat voor de reünie”.
Die reünie vindt plaats op Hotel Landgoed de Wilmersberg van de familie Fransen, in het Twentse De Lutte. ’s Middags en ’s avonds treffen de oud- Arkianen elkaar bij de koffie, de bar en een walking dinner. Zij, die willen, kunnen blijven overnachten.

Enthousiaste reacties
Maar hoe bereik je al die oud-medewerkers? Hans Tattersall daarover: “we hebben een vooraankondiging gepost op onze Facebook en LinkedIn accounts en oud-Arkianen gevraagd dat zelf ook weer te delen. Dat leverde een sneeuwbaleffect op”.
Ook op de site van de Vereniging van gepensioneerden van TUI is de informatie te vinden en alle aandacht zorgde na een paar dagen al voor meer dan 120 enthousiaste reacties van oud-medewerkers, die graag willen komen.

Oud-Arke medewerkers, die dit artikel lezen en zich nog niet gemeld hebben, kunnen hun belangstelling kenbaar maken via het volgende mailadres: [email protected].
Over enige weken ontvangt iedereen dan de officiële uitnodiging met details, kosten en de definitieve aanmeldmogelijkheid.