19 juni 2024
Thumbnail voor Scandinavian Airlines SAS verwacht in 2024 weer winst te kunnen maken

Scandinavian Airlines SAS verwacht in 2024 weer winst te kunnen maken

SCHIPHOL - SAS heeft in een uitgebreide verklaring nadere details gegeven over de huidige financiële situatie en de vooruitzichten. De verlieslijdende Scandinavische carrier verwacht nu in 2024 weer winst te kunnen maken.


Scandinavian Airlines, de flag carrier van Zweden, Denemarken en Noorwegen, is bezig met een grote herstructurering om te overleven. Deze zomer ging het bedrijf daarbij in de Verenigde Staten de zogeheten Chapter-11-procedure aan, die openstaat voor elke buitenlandse onderneming.

Vrijdag gaf SAS vanaf het hoofdkantoor in Stockholm een toelichting, nabeurs, die “deel uitmaakt van het hoofdstuk 11-proces.”  Het bedrijf zegt in dat kader financiële en operationele informatie te moeten delen met schuldeisers en potentiële kapitaalverschaffers.

SAS verwacht dat de inkomsten in het boekjaar 2022 ongeveer 32 miljard Zweedse kroon (2,9 miljard euro) zullen zijn, in 2024 oplopend tot 3,7 miljard euro en de jaren daarna verder zullen stijgen.

De verliezen zullen teruglopen, denkt SAS, van 750 miljoen euro dit jaar, naar de helft daarvan in 2023.  In 2024 zou SAS dan weer break-even of winst kunnen maken, een trend die zich zou moeten voortzetten in de jaren daarna.

SAS zal ook de schuld, die nu 3,3 miljard euro bedraagt, verminderen. Eveneens in het kader van Chapter 11 kan volgend jaar 1,85 miljard euro aan schuld worden afgeschreven. Tegen het eind van 2026 denkt SAS schuldenvrij te kunnen zijn.