19 juli 2024
Thumbnail voor Sigrid de Vries: Ik wil niet meer 50 uur per week werken en mezelf voorbij hollen

Sigrid de Vries: Ik wil niet meer 50 uur per week werken en mezelf voorbij hollen

NES - Sigrid de Vries, ZRA bij The Travel Club uit het Friese Nes, werkt volgend jaar veertig jaar als reisadviseur. In al die jaren maakte ze van alles mee en zag ze de reiswereld veranderen. Ook zorgde ze ervoor dat honderden klanten mooie reisherinneringen konden maken. Het overlijden van een dierbare reiscollega deed haar beseffen dat ze nu ook zelf herinneringen moet maken. “Voor 2023 heb ik al vijf vakanties geboekt”, vertelt Sigrid in gesprek met Reisbizz Magazine.


Als jonge meid was Sigrid geïnteresseerd in de reiswereld. Na haar toerisme-opleiding is ze bij Holland International in Leeuwarden aan de slag gegaan. Na bij verschillende andere reisbureaus gewerkt te hebben, waarvan eentje werd overgenomen door een groter bedrijf, merkte Sigrid dat ze zich niet zo thuis voelde bij de grote ketens. In 2008 is ze als één van de eerste ZRA’s in Friesland begonnen. “Die afkorting bestond toen nog niet eens. In die tijd heette het nog mobiel reisadviseur. Het fenomeen was ook nauwelijks bekend, ik heb veel moeten uitleggen wat ik precies deed, hoe ik mijn geld verdiende en wat nu eigenlijk mijn meerwaarde was ten opzichte van bijvoorbeeld internet.”

Dierbare collega
‘Life is short, make memories’, dat waren de laatste woorden van een dierbare ZRA-collega van Sigrid. “Ze stond altijd voor haar klanten klaar, werkte dag en nacht, echt een supermens. In de coronatijd werd ze ziek, kanker. Binnen een jaar was ze overleden. Haar dood heeft er bij mij behoorlijk ingehakt en haar laatste boodschap deed me realiseren dat ik die woorden écht in de praktijk moet brengen. Ik ben ook iemand van altijd maar doorgaan. Haar overlijden heeft me aan het denken gezet, ik kies vaker voor mezelf. Daarom heb ik voor het komende jaar al vijf vakanties geboekt.”

Jezelf voorbij hollen
Sigrid kan naar eigen zeggen nog lang niet met pensioen. Wel gaan er wat dingen veranderen in haar werk als ZRA. “Mijn man Siemon gaat over drie jaar met pensioen en dan zou ik het wat rustiger aan willen doen. Ik ben aan het nadenken hoe ik die tijd ga invullen. Ik wil sowieso niet meer vijftig uur in de week werken en mezelf voorbij hollen. Het leven is maar kort, ik wil er nu nog meer van genieten. De afgelopen 39 jaar heb ik nog nooit een camperreis gemaakt én ben ik nog nooit in Canada geweest. Dat gaat nu eindelijk gebeuren: half mei gaan we een camper wegbrengen van Vancouver naar White Horse.”

Wil je meer weten over Sigrid en hoe zij haar 40 jaar in de reisbranche heeft ervaren? Lees dan het hele interview in de nieuwste uitgave ven Reisbizz Magazine.