20 april 2024
Thumbnail voor Silvie Sweegers: ‘Met de trein naar het einde van de wereld’

Silvie Sweegers: ‘Met de trein naar het einde van de wereld’

Na het wegvallen van de Russische Transsiberië Express is Silvie Sweegers van Tiara Tours op zoek gegaan naar reizen die als alternatief kunnen dienen voor deze wereldberoemde treinreis. Na veel onderzoek blijkt Schotland een waardig alternatief te bieden.  “Je moet een beetje flexibel zijn en van avontuur houden, maar dat is dan ook het dna van onze doel- en klantengroep”, vertelt Silvie aan Reisbizz. “Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar misschien zijn de uitzichten vanuit de trein op sommige stukken nog wel spectaculairder dan tijdens de Transsiberië Express.” Silvie neemt je mee op de bijzondere treinreis naar en door Schotland.


“Afgelopen herfstvakantie ben ik samen met mijn man, dochters van 7 en 5, en mijn ouders per trein op pioniers- en inspectiereis geweest naar het machtige Schotland. Zo had ik in een klap een groot gedeelte van onze doelgroep mee op reis: reislustige veertigers (wij dus), gepensioneerde en gepassioneerde 65plussers en gezinnen.

Onze reizigers weten ons al twee jaar te vinden voor deze lokale Scotsman Express, maar ik moest het met eigen ogen gaan zien en meemaken. Ik had hele hoge verwachtingen, en ondanks dat ik steeds moeilijker te overtuigen ben na het steeds korter worden van mijn wishlist, heeft deze reis alle verwachtingen overtroffen. Wat een perfect treinland, wat een rijke geschiedenis, wat een natuurgeweld, wat een gezelligheid.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.silvie sweegers

Route
De route die we hebben afgelegd: Rotterdam-Londen, Londen-Edinburgh, Edinburgh-Glasgow, Glasgow-Maillaig, per boot naar Isle of Skye, Kyle of Lochalsh-Inverness, Inverness-Londen, Londen-Rotterdam. We hadden accommodaties op loopafstand van de stations dus dat was qua logistiek met dit gevarieerde reisgezelschap prima te doen.

Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk bieden tientallen bijzondere treinroutes. Wij namen er zes in een reis van slecht anderhalve week. Naast de bekende Eurostar naar Londen namen we ook de West Highland Line van Glasgow naar Maillaig (bekend van Harry Potter). Terwijl de trein door de bombastische natuur naar het westen rijdt, rijdt hij over het beroemde Glenfinnan Viaduct en biedt een prachtig uitzicht op de Ben Nevis.

The Kyle Line van Kyle of Lochalss naar Inverness laat je onafgebroken tegen het raam geplakt zitten, je kunt genieten van fantastische uitzichten op bergen, bossen en het bekende Meer van Loch Ness. De trein komt ook door charmante dorpjes in de Hooglanden zoals Achnasheen en Plockton. De Caledonian Sleeper, de wereldberoemde luxe nachttrein die Londen met Schotland verbindt, stond al jaren op mijn wensenlijstje. Ik heb heel wat nachttreinen genomen de afgelopen 20 jaar maar ook dit was weer een bijzondere ervaring.

Absolute hoogtepunt
Een van de absolute hoogtepunten was het bezoek aan het mysterieuze Isle of Skye. Wat is dit een bijzonder stuk van Europa, met niets te vergelijken. Het klinkt misschien gek maar ik moest door de enorme ruimte soms aan Mongolië denken, alleen waren de nomaden vervangen voor bijzonder vriendelijke en trotse eilandbewoners. De reusachtige kliffen en stomende watervallen worden afgewisseld door kleine witte huisjes en groepen Schotse Hooglanders, prachtige beesten. Het was soms bijna gênant hoe enthousiast wij Nederlanders van deze koeien werden. Isle of Skye is prima in een dag te bezoeken maar het is ook een belevenis om er te overnachten. De weersomstandigheden kunnen namelijk in een dag omslaan van relaxen in het zonnetje naar een orkaanachtige sneeuwval. Wij sliepen in een camping pod, een houten huisje midden in de natuur met basic faciliteiten. Vooral de kinderen vonden dit prachtig vanwege de vrijheid van het naar buiten kunnen en binnen knus spelletjes doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.silvie sweegers

Het bijzondere aan deze reis is dat alle treinen die we hebben genomen lokale vervoersmiddelen zijn en geen gecharterde toeristische wagons. Sinds de val van de Transsiberië Express is dit eigenlijk onze gemene deler geworden: wereldberoemde trajecten, vaak met de trein, bereikbaar maken voor een grotere groep. De luxe varianten zijn vaak onbetaalbaar in groepsverband en laten niet de ziel van het land zien. We hoeven er niet commercieel mee te pronken, maar het is ook nog duurzamer, al lijkt dat tegenwoordig een vanzelfsprekendheid. Nu is Schotland een 100% match voor dit type reis, maar voor Tiara Tours hebben we nog meer van dit soort bestemmingen gevonden. We breiden ons aanbod dus nog steeds uit.

In het kort: ben je op zoek naar een avontuurlijke bestemming, waar je telkens wordt verrast door de schitterende landschappen, kunt leren van de rijke geschiedenis, eindeloos kunt borrelen in de gemoedelijke pubs en kennis kunt maken met mateloos gastvrije mensen? Dan is Schotland alles wat je zoekt. En wat betreft de doelgroep: de kinderen hebben genoten van de tijd in de trein, rennen door de bergen en soms toch wel Ipad-tijd in de pub. Mijn ouders zijn om, ze vinden reizen met de trein echt veel meer ontspannen dan zelf rijden. En wij? Wij dromen alweer van een nieuw avontuur dat zo dicht mogelijk bij deze komt.”