14 april 2024
Thumbnail voor Silvie Sweegers (Tiara Tours): ‘Als na bijna 27 jaar alle zekerheden wegvallen’

Silvie Sweegers (Tiara Tours): ‘Als na bijna 27 jaar alle zekerheden wegvallen’

BREDA - Tiara Tours is sinds 1996 één van de specialisten voor reizen met de Transsiberië en Transmongolië Express. Dat je als China en Rusland specialist kwetsbaar bent is een feit. Reisbizz.nl sprak met Silvie Sweegers, eigenaar Tiara Tours, over de situatie in Oekraïne en de invloed die dat heeft op de reisorganisatie.


Silvie: “Na SARS en MH17 weet je ongeveer wat je te wachten staat. Nu is corona op zijn zachts gezegd wel wat heftiger gevallen dan eerder genoemde crisissen, maar na twee jaar waren we ready to rumble .Uiteraard hebben we met het team fantastische alternatieven neergezet en ons bestaande aanbod gefinetuned, maar als specialist snak je toch naar het uitvoeren van hetgeen je zo van houdt.”

En toen kwam de nacht van 23 op 24 februari
“Om 5 uur ’s nachts keek ik op mijn telefoon en dacht even dat ik gedroomd had. Het conflict was omgeslagen in een oorlog. Ik ben opgestaan en pas ongeveer drie dagen later weer in bed gekropen. Contact zoeken met collega’s in Oekraïne, maar ook met collega’s in Rusland. Van de eerste kreeg ik mails vanuit de shelter. Ondergedoken samen met haar dochtertje, bang, onzeker. Mijn Russische collega’s die huilende voicememo’s inspraken; ‘wij willen dit niet hoe kunnen we het omkeren’, het is onze familie. Uiteraard ook onbegrip van partners diep in Siberië die geen notie van de werkelijkheid hebben. En dan de reizigers, vaak al drie keer omgeboekt in de hoop eindelijk de droomreis te kunnen maken, die waren het letterlijk het spoor bijster.”

En dan staat de wereld stil
“Gekweld door de machteloosheid na het zien van de beelden, die we allemaal waarschijnlijk nooit meer vergeten. Maar ook de klap; hoe kan dit gebeuren na een crisis die je ternauwernood hebt overleefd. Even terug in de put en de tijd nemen om heel diep na te denken.”

Besef
“En dan een aantal dagen later, nauwlettend het nieuws volgend, hopen dat het snel stopt voor de mensheid in de eerste plaats, ga je je beseffen dat dit voorlopig de werkelijkheid is. Je bent een Rusland specialist zonder Rusland. En eigenlijk zonder China want daar zijn we ook nog niet klaar mee ben ik bang. En iedere dag dat deze situaties voortduren zal er meer imagoschade opgelopen worden door deze bestemmingen.”

Hoe nu verder als specialist voor deze bestemmingen?
“Je moet door. Dat ben je verplicht aan je team. Of degene die er nog over zijn na crisis nummer één, want nee, dit gaan we niet nog een keer doen. Wij zijn een bijzondere organisatie met bevlogen medewerkers en loyale reizigers. De basis is sterk, dus daar moeten we op verder. Tijdens de coronacrisis hebben we veel nieuw toffe reizen neergezet zoals de Oriënt, Balkan, Poolcirkel, en Noordkaap Express. Allemaal overland met de door ons zo geliefde trein. Een zeer toekomst proof product. En denk ook aan de reizen door Mongolië en Centraal-Azië. En als hekkensluiter een Express dwars door Saoedi-Arabië.”

Jullie kunnen dus out of the box denken?
“Nou en of! En nu gaan we weer een stapje verder. Begin volgende maand komen we met onze Trans Bourgondië Express. Een treinreis van 3 of 4 dagen van Breda langs de gezelligste steden van onze zuiderburen. Denk daarbij aan Antwerpen, Gent en Brugge. Aangekleed met zeer bijzondere accommodaties, wijnproeverijen, borrelplanken, activiteiten en een speciaal samengesteld tips magazine van de specialisten (wij dus). Het is misschien wel erg out of the box, maar we staan er 100 procent achter. We gaan deze setback omzetten in een Tiara tours 3.0. De wereld ligt aan onze voeten.”