17 april 2024
Thumbnail voor Silvie Sweegers van Tiara Tours: We stonden voor de keuze; stoppen of doorgaan?

Silvie Sweegers van Tiara Tours: We stonden voor de keuze; stoppen of doorgaan?

In het kader van de Steden & Treinreizen Special in het nieuwste magazine, maakte Reisbizz een kort ritje met de trein naar Breda. Hier huist namelijk Tiara Tours, touroperator in bijzondere treinreizen. Directrice Silvie Sweegers neemt uitgebreid de tijd om te vertellen over de wondere wereld van treinreizen. “Van Nederland naar Schotland, naar de Noordkaap of naar Istanboel. En dat allemaal met lokale treinen.”

Silvie werkte vijf jaar als reisspecialist bij Tiara Tours en maakte uitstapjes naar andere werkgevers, voordat ze de rol van directrice op zich nam. “Ik zei tegen Addie, de vorige eigenaar: ‘Als je ooit eens met pensioen gaat, moet je me maar bellen’. Eigenlijk zei ik dat met een dikke knipoog, maar na een paar jaar bij andere bedrijven te hebben gewerkt, ging de telefoon en vertelde Addie dat hij met pensioen wilde gaan. Of ik het stokje wilde overnemen.” Zo geschiedde, in 2016 werd Silvie directeur en eigenaar van het bedrijf. “Toen hebben we eigenlijk van niks alles kunnen maken. Van 2016 tot 2020 hebben we echt super goed gedraaid en veel mensen kunnen aannemen.”

Bronnen ‘leeggelopen’
Totdat de coronacrisis kwam. Daarover is Silvie kort maar krachtig: “Dat was voor ons helemaal ruk, en voor iedereen ruk.” Nadat de crisis voorbij was, waren niet meteen alle problemen voor Tiara voorbij. Alle bronnen van het bedrijf waren ‘leeggelopen’, zoals Silvie zegt. “We dachten nog dat Trans Siberië weer snel terug zou komen, en we wilden weer gaan knallen. Amper een week later viel Rusland Oekraïne binnen en ontstond er oorlog.”

Dat dit even slikken was, is volgens Silvie een understatement. “95 procent van ons bestaansrecht was ineens weg. We stonden voor de keuze: gaan we stoppen of blijven we doorgaan? Stoppen was eigenlijk geen optie, zóveel mensen zouden geld moeten terugkrijgen en zóveel mensen hadden nog reizen geboekt staan.” Tiara ging op zoek naar andere manieren om reizen te verkopen. “Een ‘meevaller’ was destijds de chaos op Schiphol. Mensen wilden minder vliegen en op andere manieren op vakantie gaan. Dan kom je al snel bij de trein uit. In die tijd zijn we de Europese treinreizen die we al hadden gaan uitbreiden. Ondertussen bieden we over de hele wereld treinreizen aan", aldus Silvie.

Lokale treinen
Wat uniek is aan de reizen van Tiara Tours, is dat alle “epische routes” met lokale treinen worden gedaan. “Je hebt hele chique treinen, die kosten duizenden euro’s per persoon, maar die treinreizen maken wij haalbaar voor iedereen door gebruik te maken van lokale treinen. Zo hebben we veel routes vanaf Nederland. Van Nederland naar Schotland, naar de Noordkaap, naar Istanboel. En dat allemaal met lokale treinen.”

Wil je het hele interview met Silvie lezen, waarin ze onder meer vertelt over een afgekeurde doedelzakspeler, die zich heeft omgeschoold tot hondentrimmer en een hond die er met een paspoort vandoor ging? Ga dan naar de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.