20 april 2024
Thumbnail voor Star Alliance is 25 jaar oud, lanceert ‘creditcard’

Star Alliance is 25 jaar oud, lanceert ‘creditcard’

SCHIPHOL - Star Alliance viert vandaag haar 25ste verjaardag en heeft bij deze gelegenheid het plan gelanceerd voor een gezamenlijke creditcard van de 26 leden, die behalve als betaalmiddel ook zou moeten dienen om miles te sparen.


Star is de oudste van drie allianties van luchtvaartmaatschappijen en met 26 leden ook de grootste. De andere twee zijn oneworld: opgericht in 1999 (dertien leden) en SkyTeam, opgericht in 2000, met nu achttien leden, waaronder KLM en Air France.

In een verjaardagsboodschap schrijft Star Alliance dat de vijf oprichters: United Airlines, Scandinavian Airlines, Thai Airways, Air Canada, en Lufthansa op 14 mei 1997 een “gedurfde visie” hadden om samen te werken binnen de luchtvaart,  waardoor de alliantie kon uitgroeien tot een grote organisatie.

Naderhand sloten onder meer Singapore Airlines, Air China en Turkish Airlines zich aan bij Star, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Frankfurt.

Romp
Een alliantie houdt in dat de airlines onderling verschillende niveaus van samenwerking aangaan. Dit kan de vorm hebben van codeshares (hoewel die ook veelvuldig worden gesloten buiten de allianties om), het delen van frequent flyer-programma’s en marketing programma’s.

Op de romp van de toestellen staat gewoonlijk een aanduiding, verwijzend naar de alliantie waar de desbetreffende carrier deel van uit maakt.

Afgaande op de cijfers van vóór de pandemie vervoerde Star de meeste passagiers wereldwijd: in 2019 ging het om 762 miljoen reizigers, SkyTeam was goed voor 630 miljoen en oneworld voor 535 miljoen passagiers.

Intussen heeft Star Alliance plannen aangekondigd om een gezamenlijke creditcard te lanceren, die behalve voor gewone betalingen ook zou dienen als frequent flyer-kaart. De precieze vorm hiervan is nog niet duidelijk. Zo is er geen bank genoemd via welke de kaart zou lopen.