7 september 2024
Thumbnail voor Steeds meer vroegboekingen Prijsvrij/D-reizen Groep, Griekenland stijgt in populariteit

Steeds meer vroegboekingen Prijsvrij/D-reizen Groep, Griekenland stijgt in populariteit

‘S HERTOGENBOSCH - Nederlanders gaan weer al te graag op reis, zo blijkt uit het aantal gemaakte vroegboekingen voor 2023 bij Prijsvrij/D-reizen Groep. Het aantal vroegboekingen bij zowel Prijsvrij als D-reizen is voor de zomervakantie ruim verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en zelfs vier keer zo hoog als in 2018.


“Waar we in voorgaande jaren zagen dat veel klanten pas na nieuwjaar begonnen met het boeken van een vakantie voor hetzelfde jaar, zien we nu dat een groot deel van ons klantenbestand hun vakantie voor 2023 al ruim vóór kerstmis geregeld heeft”, aldus Joep Kelder, Director Online Marketing & Sales van Prijsvrij/D-reizen Groep.

Al jaren staat Spanje met stip op één als het gaat om (vroeg)boekingen voor de zomervakantie. Dit is nog steeds zo in dit vroegboekseizoen, echter is het verschil met Griekenland héél nipt. Nog nooit was Griekenland zo populair. De top vijf wordt gecomplementeerd door de Canarische Eilanden, Turkije en Italië.

In de top 10 van meest geboekte bestemmingen voor de zomer van 2023 staan niet alleen Europese bestemmingen. Ook de Verenigde Staten, Thailand en Indonesië zijn in trek bij de Nederlander. Voor een stedentrip is New York populair, terwijl voor verre reizen Azië veel geboekt wordt, in specifiek Bali.

Stedentrips
Dat stedentrips mateloos populair zijn, was al wel bekend. Maar dat deze reizen ook al steeds meer in het vroegboekseizoen geboekt worden, is nieuw. Waar het aandeel vroeg geboekte stedentrips voor 2022 nog 8,6 procent was van het totaal aaantal boekingen, is dit voor 2023 gestegen naar een aandeel van 13,7 procent van alle vroegboekingen. Topfavoriet voor een stedentrip in 2023 is Marrakech, gevolgd door Valencia, Rome, Lissabon en New York.  

Schiphol verliest aan populariteit
Uit de vroegboekingen van dit jaar blijkt dat nog slechts 33 procent van de reizigers via Schiphol vliegt. Regionale luchthavens als Eindhoven en Rotterdam winnen aan populariteit. Ook Duitse luchthavens zijn in trek. Bijna 31 procent van de Prijsvrij en D-reizen-klanten kiest in het vroegboekseizoen voor een vakantie met vertrek vanaf Düsseldorf, Keulen, Weeze of Münster.

Reissom stijgt mede door vraag naar extra luxe
Kelder zegt: “Onze klanten pakken in 2023 groots uit met hun vakanties!” Dat ziet de Prijsvrij/D-reizen Groep terug in het belang dat men hecht aan een type hotelkamer. Zo zijn het aantal reserveringen voor een hotelkamer met een privé zwembad of een swim-up kamer (met directe toegang tot het zwembad) enorm gestegen."

Al met al kent de gemiddelde reissom voor een vakantie komende zomer een groei van 45 procent ten opzichte van 2022. Ook in vergelijking met de boekingswaarde in 2019 (vóór corona) is er sprake van een verdubbeling.

Retail
De trend van veel vroegboekingen wordt ook gezien in de fysieke winkels van D-reizen, zo stelt Michelle de Wit, Chief Retail Officer bij de Prijsvrij/D-reizen Groep. "Het is echt enorm druk in de D-reizen winkels. In de winkels wordt over het algemeen altijd al wat vroeger geboekt dan online. Dit jaar zien we op beide kanalen een explosieve groei. De behoefte aan advies en zekerheid is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Daardoor zien we ook veel consumenten die normaal alles zelf boeken, nu juist wel het reisbureau opzoeken. De bedragen die consumenten aan een vakantie uit willen geven zijn ook hoger. Enerzijds is dat ook nodig omdat de prijzen gestegen zijn, anderzijds zien we ook dat er graag wat extra wordt betaald voor meer luxe."