19 mei 2024
Thumbnail voor Stijn en Mariël (Jansen Reiscreaties) trekken met hun gezin de wereld rond

Stijn en Mariël (Jansen Reiscreaties) trekken met hun gezin de wereld rond

OOSTERHOUT - Stijn en Mariël van Jansen Reiscreaties trekken met hun twee zoontjes Mats en Faas acht maanden lang de wereld rond. Naast het rondreizen en de homeschooling van de kinderen helpen Stijn en Mariël tijdens de reis ook hun klanten aan een mooie vakantie. Mariël vertelt vanuit Panama in gesprek met Reisbizz.nl over hun leven samen in de reisbranche.


Stijn en Mariël hebben elkaar leren kennen toen zij beiden bij Stena Line werkten. Beide hebben de NHTV opleiding gedaan. “Stijn richting Vrijetijdskunde, ik Uitgaand Toerisme”, vertelt Mariël. “Mijn expertise en ervaring ligt op het gebied van marketing, strategie en project management, Stijn is expert in sales, distributie en business development. Toen onze relatie serieuze vormen aannam, is Stijn bij Interhome gaan werken, van waaruit hij later de overstap naar Center Parcs maakte.” Mariël is in januari 2021 uit dienst gegaan bij Stena Line, om vervolgens als freelancer/zzp-er terug te keren.

Vrijheid om te ondernemen
Het idee om samen een eigen reisbureau op te zetten is ontstaan op het strand van Guadeloupe. “Daar hebben we onze ideeën op papier gezet en contact gezocht met John Goverde van Pelikaan Reizen en Reiscreaties. Toen we na drie maanden reizen twee dagen thuis waren, hebben we ons officieel aangesloten bij Reiscreaties, onderdeel van de Pelikaan Travel Group, en ingeschreven bij de KvK.” Stijn en Mariël hielpen vrienden en familie altijd al op weg met hun reizen en vakanties. “We wisten al dat we goed samen konden werken, want dat hadden we ruim zeven jaar gedaan bij Stena Line. We wilden anderen inspireren, op weg helpen en begeleiden met zoiets moois als je vakantie. Van de gebaande paden stappen als dat nodig is. En waarom zou je niet van je passie je werk maken?”

Het was voor het stel niet lastig om te bepalen waar ze zich wilden aansluiten met hun reisbureau. “We kennen John Goverde allebei persoonlijk en na wat onderzoek kwamen we er al snel achter dat je bij Reiscreaties heel veel vrijheid krijgt in het ondernemen, iets wat wij juist zochten”, gaat Mariël verder. “Na een kennismakingsgesprek hadden wij een erg goed gevoel.”

Met de laptop bij de hand kan er vanuit ieder land gewerkt worden.

Zure appel
Stijn en Mariël zijn vlak voor de coronacrisis, in november 2019, begonnen en hebben dus nog geen normaal jaar gekend zoals voor de crisis. “In de korte tijd voordat corona uitbrak mochten we al heel veel boekingen maken. Het was dus een zure appel om dat allemaal in 2020 te moeten annuleren. Gelukkig waren en zijn we financieel gezien niet afhankelijk van het reisbureau, maar doen we het allebei naast een andere baan” De boekingen voor de komende zomerperiode beginnen weer wat meer op gang te komen. “Wij boeken veelal zelf samengestelde reizen. Momenteel veel wintersportboekingen, maar we boeken ook pakketten bij de bekende touroperators zoals TUI naar bijvoorbeeld Curaçao of de Canarische eilanden. Wat wij merken is dat klanten vaak geïnspireerd worden door waar wij zelf naartoe gaan of zijn geweest. En zeker de gezinnen met kinderen.”

Rondreizen
Naast hun zakelijke ervaring en netwerk in de reisbranche, houden Stijn en Mariël zelf enorm van reizen. “Eerst samen, later met onze kinderen.” Om die reden is het gezin vorige maand vertrokken voor hun reis van acht maanden. “We zijn dol op reizen. Ontdekken, ontmoeten en het avontuur aangaan. We willen niet wachten tot later, we leven nu. En dat willen we ook onze kinderen laten ervaren.” Met de ervaringen die zij opdoen, kunnen Stijn en Mariël hun klanten beter helpen. “En wie weet wat voor plannen er ontstaan tijdens onze reis, wij worden altijd erg creatief tijdens het reizen. Ons plan voor het reisbureau is immers ook tijdens het reizen ontstaan.”

Acht maanden is voor het gezin te kort om alle continenten te bezoeken. “Wij houden van slow travel. De bestemming echt ervaren en ontdekken. Mensen ontmoeten, iets op je in laten werken”, aldus Mariël. Het gezin is momenteel in Panama en ze reizen daarna in ieder geval door naar Costa Rica. “Misschien nog een paar andere landen in Midden-Amerika. Daarna willen we naar Azië en als de grenzen ooit weer open gaan naar Oceanië. Maar we laten ons vooral leiden door wat er op ons pad komt.”