17 mei 2024
Thumbnail voor Sunny Cars over schaarste en samenwerking met reisbureaus: ‘Meer belang aan advies’

Sunny Cars over schaarste en samenwerking met reisbureaus: ‘Meer belang aan advies’

HAARLEM - Wie een huurauto wil boeken kan ook dit jaar niet altijd rekenen op een ruime beschikbaarheid. Vooral in de populaire en voorheen voordeligste compact-klasse blijft het aantal wagens schaars. Ruim op tijd boeken, luidt het devies volgens Sunny Cars-topman Thorsten Lehmann.


De Duitse autobroker, die vanuit het kantoor in Haarlem de belangrijke Nederlandse markt bedient, noteerde over het afgelopen jaar een recordomzet van 327,9 miljoen euro. Het aantal boekingen kwam uit op 600.000, wat weliswaar een prima resultaat is, maar de bijna 900.000 van voor de coronacrisis bij lange na niet benadert. “De gemiddelde huurprijs lag relatief hoog”, verklaart Lehmann de puike cijfers.

Beperkte voorraad
Het te huren wagenpark van de wereldwijde aanbieders was vorig jaar kleiner dan anders. Een aantal verhuurders had aan het begin van de crisis, toen de vraag inzakte, een deel ervan de deur uit gedaan om inkomsten te genereren. De pandemie zorgde daarnaast voor een verstoring van de leveringsketen binnen de auto-industrie, waardoor nieuwe wagens laat of soms helemaal niet konden worden geleverd. Dat geldt ook voor reserveonderdelen. “Daar bovenop kwam het feit dat fabrikanten zich post-corona liever toelegden op het bouwen van luxe auto’s met relatief veel marge, dan op het maken van compacte wagens”, legt Lehmann uit.

En laten kleine auto’s nu juist enorm populair zijn. Binnen de compact-categorie vallen types als de Seat Ibiza, Ford Fiësta, Toyota Aygo en Peugeot 208. Die zijn dus nog steeds niet overal even goed op voorraad, wat de gemiddelde huurprijs stuwt. “Met name de Noord-Amerikaanse markt is een knelpunt.”

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel als het gaat om de beschikbaarheid van huurauto’s. Compacte vierwielers en ‘bijzondere’ voertuigen als busjes zijn weliswaar lastiger te krijgen, maar middenklassers zijn er weer volop. Een deel van de autohuurbedrijven heeft het wagenpark van vorig jaar aangehouden, waardoor de huurautovoorraad over de hele breedte redelijk op peil is. “Het algehele prijsniveau stabiliseert zich daardoor.”

Reisbureau blijft belangrijk
“Reisbureaus blijven ook in 2023 de belangrijkste partner voor Sunny Cars", benadrukt Lehmann. "Momenteel zijn zij qua volume het grootste distributiekanaal. Daarom blijven we werken met een sterk salesteam van meer dan 20 medewerkers.” Daarvan zijn negen medewerkers onderweg in de DACH-regio en nog eens vier in Nederland en België. Volgens Lehmann nam het belang van reisagenten verder toe door corona. “Klanten hechten meer belang aan advies en kijken beter naar de prijs-kwaliteitsverhouding.” Sunny Cars blijft volgens hem vasthouden aan het belangrijke principe van prijsgelijkheid voor alle distributiekanalen.

Ben je benieuwd naar de meest populaire bestemmingen van afgelopen jaar en wil je meer weten over de stijgende vraag naar elektrische huurauto’s? Lees dan het volledige artikel van Sunny Cars in het laatste Reisbizz Magazine.