23 mei 2024
Thumbnail voor Susan Vrolijk en Tirso Tromp: Samenwerking tussen ABC-eilanden kan beter

Susan Vrolijk en Tirso Tromp: Samenwerking tussen ABC-eilanden kan beter

De Caribische eilanden Aruba en Curaçao zijn al jarenlang populair onder toeristen voor zon-, zee- en strandvakanties. Maar wat hebben de Benedenwindse Eilanden nog meer te bieden? Reisbizz Magazine ging met Susan Vrolijk (Regional Manager Europe Curaçao Tourist Board) en Tirso Tromp (Area Director van de Aruba Tourism Authority) in gesprek om te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van toerisme op de eilanden.

Welke recente ontwikkelingen zien jullie op het gebied van toerisme?
Tirso Tromp bijt het spits af: “Op Aruba zien we eigenlijk twee grote veranderingen. De eerste is dat toeristen veel korter van tevoren een vlucht boeken dan voorheen. Vroeger boekten de meeste mensen ruim zes maanden van tevoren een vlucht, nu is dat opgeschoven naar drie maanden. Verder zien we dat er een stijgende vraag is naar activiteiten waar het ervaren van een beleving centraal staat. En we zien dat reizigers ook steeds meer cultuur willen beleven op ons eiland.” Susan Vrolijk herkent de ontwikkeling die Tirso beschrijft op Curaçao: “Dat mensen later boeken, komt volgens mij door de pandemie. Mensen boeken impulsiever een vlucht. Ze willen nú op vakantie en iets beleven. Dat zien we dus ook terug in de activiteiten die bezoekers willen ondernemen.”

Waarom is ‘jouw’ eiland het leukst?
Susan: “Van oudsher heeft Curaçao een meer Europese ‘flair’ dan de andere eilanden. Dat geeft een andere vibe op het eiland en ik denk dat dat onze grootste USP is.” Ook Tirso heeft een kort maar duidelijk antwoord op deze toch wat gemene vraag: “Het strand. Aruba heeft de langste, mooiste en meest fotogenieke stranden van alle drie de eilanden. Daarnaast zijn we iets internationaler georiënteerd.”

Hoe werken de eilanden onderling samen? En valt er nog iets te verbeteren aan de samenwerking?
Zowel Susan als Tirso zijn het erover eens dat er nog stappen te maken zijn qua onderlinge samenwerking. Met name op het gebied van vervoersverbindingen tussen de eilanden. “Voor corona hadden we Insel Air, die hadden een codeshare agreement met KLM, daarom was het voor reisagenten makkelijk om een combinatieticket te boeken. Curaçao, Aruba en Bonaire deden de promotie daarvoor met zijn drieën. Sinds het wegvallen van de maatschappij (Insel Air ging in 2019 failliet, red.) is dit een beetje in het slop geraakt. We hebben met z’n drieën uitgesproken: die ABC-combi’s moeten we weer gaan oppikken.”

Wil je meer weten over Aruba en Curaçao en de laatste ontwikkelingen? Lees dan het hele interview in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.