19 juni 2024
Thumbnail voor Te lange rijen: Schiphol vraagt airlines vandaag vluchten te annuleren

Te lange rijen: Schiphol vraagt airlines vandaag vluchten te annuleren

SCHIPHOL - Schiphol heeft een aantal luchtvaartmaatschappijen met passagiers die vertrekken via vertrekhal 3 gevraagd vandaag vluchten te annuleren tussen 16.00 uur en 23.00 uur, zo meldt de luchthaven zelf. De bezetting van het beveiligingspersoneel is vandaag minder dan Schiphol had verwacht. Hierdoor is er een tekort aan beveiligers en neemt het aantal wachtende reizigers toe, met name in vertrekhal 3. Reizigers moeten weer tot ver buiten de terminal en de tenten in de rij staan.


Schiphol laat weten dat het na weken met minder drukte niet meer had verwacht deze maatregelen nog te moeten nemen. Ondanks dat haar medewerkers in de terminal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen op reis kunnen, bestaat de kans dat reizigers hun vlucht missen door de lange wachttijden.

Schiphol betreurt naar eigen zeggen de ontstane situatie en begrijpt de teleurstelling en frustratie die dit bij luchtvaartmaatschappijen en reizigers met zich meebrengt. Reizigers die hun vlucht als gevolg van lange wachttijden bij de securitycontrole hebben gemist, kunnen zich bij Schiphol melden met hun verzoek voor compensatie. Luchtvaartmaatschappijen die gehoor geven aan het verzoek om vluchten te annuleren worden daarvoor gecompenseerd.

Reizigers die vandaag vliegen, wordt geadviseerd de vluchtinformatie in de gaten te houden en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij bij vragen over hun vlucht.

Onder andere Transavia, Corendon Dutch Airlines en TUI zijn gevraagd om vluchten te annuleren. Transavia annuleert vanavond een vlucht naar Porto en naar Parijs-Orly. Corendon zegt tegen het ANP geen vluchten te annuleren, ondanks het verzoek van Schiphol. "Op deze korte termijn is annuleren of wijzigen uitgesloten. Vooral omdat er ook weer mensen terug naar Nederland moeten", aldus een woordvoerder. TUI heeft nog twee vluchten vandaag gepland staan. De luchtvaartmaatschappij zegt er alles aan te doen om de reizigers die nu nog in de rijen staan toch hun vlucht te laten halen, zo meldt het ANP.

Volgens vakbond FNV is het personeelstekort verergerd door het wegvallen van de zomertoeslag.