14 april 2024
Thumbnail voor Tijdelijk verplicht stoelreservering in ICE tussen Nederland en Duitsland om chaos te voorkomen

Tijdelijk verplicht stoelreservering in ICE tussen Nederland en Duitsland om chaos te voorkomen

UTRECHT - Tijdens de zomer moeten internationale reizigers op de ICE naast een ticket ook een stoelreservering hebben om met de trein te kunnen reizen. NS neemt deze maatregel met Deutsche Bahn om de chaos van vorig jaar zomer te voorkomen, toen door treinuitval en de gestegen populariteit veel ICE-treinen overvol waren en reizigers achterbleven op de perrons.


De stoelreserveringsplicht geldt deze zomer voor alle grensoverschrijdende reizen op de ICE. Ook Interrail/Eurail-pashouders kunnen dus deze zomer met de ICE reizen wanneer ze een stoelreservering hebben gekocht. Enkele weken geleden communiceerde NS International nog per abuis dat Interrailers uit sommige ICE’s geweerd zouden worden, maar dat gaat dus niet door.

De verplichte stoelreservering geldt voor alle ICE's tussen Nederland en Duitsland in de periode van 17 juni tot en met 18 augustus 2023. Per 14 april boeken reizigers voor ICE’s in deze periode automatisch én gratis de verplichte stoelreservering bij hun ticket. NS gaat reizigers die vóór 14 april een ticket hebben gekocht voor een ICE trein informeren hoe zij alsnog gratis kunnen reserveren.

Deutsche Bahn en NS werken samen aan verbetering van de dienstverlening. Vanaf eind volgend jaar rijden de eerste nieuwe ICE3neo-treinen op de route naar Frankfurt en Bazel. Vanaf dat moment wordt het eenvoudiger om treinen langer te maken en mogelijk vaker te rijden. Ook hopen de vervoerders dat dit nieuwe materieel betrouwbaarder is dan de huidige, vaak defecte treinstellen.