13 mei 2024
Thumbnail voor Toerisme Top 2022 in het teken van klimaatneutraal toerisme

Toerisme Top 2022 in het teken van klimaatneutraal toerisme

ALMERE – Ruim 600 mensen kwamen afgelopen maandag in Almere bijeen tijdens de vijfde editie van de Nationale Toerisme Top 2022. Een bijeenkomst voor de gastvrijheidssector, waar belanghebbenden elkaar informeren, inspireren, kennis uitwisselen en elkaar ontmoeten. Kim Nooyens van Avontuur Dichtbij vertelt ons welke informatie ze heeft meegekregen.


Dit jaar stond het thema klimaatneutraal toerisme centraal. Belanghebbenden gingen met elkaar in gesprek over de grootste uitdagingen en de belemmeringen die daarbij komen kijken. Tijdens het evenement werd het koersdocument ‘Op weg naar klimaatneutraal toerisme’ gepresenteerd in aanwezigheid van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens Kim werd de algemene boodschap van dit jaar duidelijk naar voren gebracht: “In het plenaire programma van de dag was de boodschap: wees je buurman te groen af. We moeten anders gaan denken en kansen proberen te zien.”

Nieuwe inzichten
Kim geeft aan veel nieuwe inzichten te hebben opgedaan met betrekking tot klimaatneutraal toerisme. "Er werden verschillende handvaten aangereikt. De minister van Economische Zaken en Klimaat sprak over samenwerking en verschillende subsidies die er zijn om groener aan de slag te gaan. Er waren ook drie mooie voorbeelden uit de regio Flevoland (bijvoorbeeld Boerkok - koken met regioproducten, Lowlands - carpark met zonnepanelen en NETL - duurzame accu off the grid)."

"De belangrijkste les was: probeer kansen te zien waar anderen problemen zien. Zo zie je bijvoorbeeld al dat het heel erg warm is in het zuiden van Europa in de zomer. De verwachting is dat mensen in de toekomst meer op vakantie zullen gaan in het noorden van Europa. Speel daarop in! Ook de presentatie van Reinier van den Berg over 'There is no planet B' was erg beklijvend."

Netwerken
Volgens Kim is het in het Nederlandse landschap van toerisme niet altijd even makkelijk om de juiste mensen te vinden. "Het is zo complex ten opzichte van verre reizen. Ik heb gelukkig interessante mensen ontmoet tijdens het evenement."

Laat het vliegtuig staan
Op de vraag of er punten zijn die ze mee gaat nemen in de toekomst antwoordt Kim het volgende: "Ik ben er nu nog meer van overtuigd dat we vaker dichterbij huis op vakantie moeten gaan. Laat het vliegtuig staan en ga in je eigen land op ontdekking. Het was fijn om te zien dat we natuurlijk met Avontuur Dichtbij echt op de lijn zitten die het Taskforce en NBTC heeft uitgestippeld.”

Ook voor uitgaand toerisme bevat het koersdocument 'Op weg naar klimaatneutraal toerisme' volgens Kim vele bruikbare inzichten.

Markerwadden

Excursie
Het evenement werd aangevuld met een excursie om al het moois van de regio te laten zien. "Op zondag was er een Flevoland Experience naar de Markerwadden georganiseerd. Het was heerlijk weer en het was echt een ontdekking! Zo mooi en zo dichtbij! Het was geweldig georganiseerd door Visit Flevoland. Ook kregen we een heerlijk vegetarisch menu van Flevolandse bodem."