23 mei 2024
Thumbnail voor Transavia neemt eerste ‘eigen’ Airbus A321neo in ontvangst

Transavia neemt eerste ‘eigen’ Airbus A321neo in ontvangst

Transavia heeft na enkele leasetoestellen nu ook de eerste eigen Airbus A321neo in ontvangst genomen bij de fabriek in Hamburg. Het nieuwe toestel, met de registratie PH-YHA, landt dinsdagavond rond 22 uur op Schiphol. Dit exemplaar komt uit de order voor honderd vliegtuigen uit de A320neo-familie die moederbedrijf Air France-KLM eind 2021 plaatste.

Het is voor Transavia de vierde A321neo die in gebruik wordt genomen. De drie eerder geleverde Airbussen zijn geleasd van ALC. De toestellen in eigendom en de leasetoestellen zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden aan de hand van de laatste letter van de registratie: eerstgenoemde starten bij het begin van het alfabet (PH-YHA), de geleasde aan het eind (PH-YHZ, YHY, YHX).

De prijsvechter vervangt met de Airbussen de Boeing 737’s. Ze zijn groter (232 versus 189 stoelen), stiller en zuiniger. Later wil Transavia ook de kleinere A320neo in gebruik nemen (zusterbedrijf Transavia France heeft die al), maar zoals het er nu naar uitziet zal het merendeel van de 737's door de grootste Airbus-narrowbody vervangen worden. Dit jaar komen er in ieder geval alleen A321neo's.

Transavia-CEO Marcel de Nooijer. "We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid om schoner, stiller en zuiniger te vliegen. In vier maanden tijd hebben wij al vier nieuwe toestellen ingefaseerd. Voor de zomer volgen nog Airbus nummer vijf en zes. Zeven en acht komen eind dit jaar binnen. Het tempo waarmee we middels deze miljardeninvestering onze vloot vernieuwen is ongekend."

Volgend jaar volgen nog acht Airbussen en zal meer dan de helft van de Schiphol-vloot van Transavia uit de nieuwste generatie-toestellen bestaan. Later worden ze ook in Rotterdam, Eindhoven en Brussel gestationeerd. Moederbedrijf KLM verwacht komende zomer de eerste A321neo op Schiphol. De indienststelling daarvan wordt nu medio september verwacht.