9 mei 2024
Thumbnail voor Transavia-purser die zich ziek meldde om bij bruiloft te zijn terecht ontslagen

Transavia-purser die zich ziek meldde om bij bruiloft te zijn terecht ontslagen

DEN BOSCH – Een purser van Transavia - die zich eerder dit jaar had ziekgemeld voor haar werk om bij de bruiloft van haar oom te zijn - is terecht ontslagen. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Den Bosch die woensdag gepubliceerd is.


De vrouw had op 30 juni een verzoek ingediend bij haar werkgever voor het opnemen van een vakantiedag om op 13 juli bij de bruiloft van haar oom te kunnen zijn. Op de dag vóór de bruiloft, 12 juli, hoorde ze dat Transavia het verzoek had afgewezen omdat de planning van de luchtvaartmaatschappij het niet toeliet. De vrouw wilde toch graag bij de bruiloft aanwezig zijn, en diende daarom tot twee keer toe een verzoek voor een snipperdag in. Toen ook dat niet werkte meldde de purser zich op de ochtend van de bruiloft ziek.

Drie dagen na de bruiloft ontsloeg Transavia de vrouw nadat ze had toegegeven dat ze zich onterecht had ziekgemeld. De maatschappij zegde per 1 december 2023 het arbeidscontract op. De vrouw gaf in het gesprek aan dat ze in een opwelling gehandeld had, uit emotie, als gevolg van fysieke en emotionele klachten na een eerdere operatie. Transavia vond dit echter geen goed excuus. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft ze met haar valse ziekmelding bewust het risico genomen dat er bij meer afmeldingen vluchten geannuleerd zouden moeten worden door personeelsgebrek.

De purser was het niet eens met de gang van zaken en stapte naar de rechter. Ze erkende dat het niet juist was wat ze had gedaan, maar voerde de hierboven genoemde verzachtende omstandigheden aan. Ze eiste daarom een transitievergoeding en een billijke vergoeding van 61.497,36 euro in het geval dat het ontslag door zou gaan. Maar naar dat geld kan ze fluiten, de rechtbank oordeelt dat het ontslag terecht was. De vrouw krijgt wel een wettelijke transitievergoeding van 8.700 euro toegekend. Ze moet de proceskosten van 921 euro voor haar rekening nemen.