18 april 2024
Thumbnail voor Transavia wijzigt handbagageregels: ‘Het wordt passen en meten’

Transavia wijzigt handbagageregels: ‘Het wordt passen en meten’

Transavia maakte onlangs bekend dat vanaf 3 april de standaard handbagage rolkoffer niet meer gratis is. Walter Schut, adjunct-directeur bij de ANVR, duikt voor Reisbizz Magazine in de handbagage-materie.

De nieuwe regels leveren Transavia extra miljoenen op. Transavia directeur Marcel de Nooijer gaf echter als reden aan dat door stijgende kosten voor de ruimbagage, klanten meer handbagage meenemen en dat zorgt voor gedoe en vertragingen.

Uiteraard kwam hier kritiek op en zien veel reizigers het als een ordinaire prijsverhoging. Opvallend zijn echter ook positieve reacties van klanten die het een doorn in het oog is dat medereizigers meer dan de normale handbagage meenemen. Boarden duurt zo langer en veroorzaakt veel irritatie omdat reizigers hun koffer niet in de bakken kwijt kunnen. En eerlijk is eerlijk: de nu voorgestelde regels voor de handbagage wijken weinig af van wat concullega maatschappijen als Ryanair, Wizzair en Easyjet al veel langer doen.

De nieuwe norm
Standaard bij veel airlines is de 55x35x25 cm rolkoffer die plat in de bagagebak gratis mee kan. Op zich begint daar het gedoe al, want diverse airlines hanteren een omvang van 60x40x20 cm als eis. In de praktijk maken airlines geen oorlog met de klant over die 5 cm verschil. Maar pas op! Een medewerker bij de check-in ziet feilloos of een (hardschalen) koffer te dik of te breed is. Die passagiers worden gevraagd even de koffer in de standaardbin te plaatsen bij de check-in of de gate en vervolgens mag de klant bijbetalen. Enne… wieltjes en hengsels moeten ook in de bin passen!

De nieuwe norm voor de handbagage is de 40x30x20 cm tas. Per airline kan daar een paar centimeter bij of af gaan; houd daar dus rekening mee. Deze afmeting wordt door airlines bepaald, omdat die tas onder de stoel voor je past. Het probleem is wel dat je dan geen kant meer op kan met je voeten.

Wil je meer weten over de veranderende regels en welke tips Walter heeft omtrent handbagage? Lees dan het hele onderzoek in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.