19 juli 2024
Thumbnail voor ‘Travel Light’ steeds belangrijker: makkelijker, goedkoper en minder CO2

‘Travel Light’ steeds belangrijker: makkelijker, goedkoper en minder CO2

Steeds meer airlines schaffen de gratis mee te nemen handbagagekoffertjes af. ‘Licht reizen’ is tegenwoordig dus een must. Walter Schut van de ANVR legt in Reisbizz Magazine uit waarom 'licht reizen' belangrijk is en geeft met zes tips aan hoe je met minder kilo’s op reis kunt gaan.

Sinds 8 mei is het bij Corendon toegestaan om slechts één tas met de maximale afmeting van 40x30x20 cm met een maximaal gewicht van 3 kg gratis mee te nemen. Voor de vluchten naar Curaçao is de trolley nog wel toegestaan. Eerder kwam Transavia met soortgelijke handbagageregels. Veel eerder namen carriers als Easyjet en Ryanair ook maatregelen.

Veel reizigers nemen grote koffers en uitpuilende handbagage mee. Dat moet volgens Walter beter kunnen. “Maar waarom moet je nu beter letten op wat je meeneemt, en vooral wat je niet meeneemt? Ik geef je een aantal redenen: ten eerste betekent minder bagage minder kosten. Bagage betekent voor de airline extra kosten. Meer of zwaardere koffers betekent meer brandstof. Daarnaast moet een airline ook betalen voor de bagage-afhandeling op een luchthaven. Ook kan veel bagage leiden tot vertragingen of extra kosten bij bv. nazending als de bagage niet mee kan. Luchtvaartmaatschappijen nemen daarom steeds vaker het aantal koffers en het gewicht daarvan als extra bedrag op naast de ticketprijs.”

Let op het gewicht van je koffer
Maar hoe reis je nu met minder bagage zonder in te leveren op comfort? Walter benoemt zes tips waarmee je kilo’s bespaart. “Let allereerst op het gewicht van je koffer. Hiermee maak je misschien wel de grootste slag. Een gemiddelde handbagage rolkoffer weegt 2,8 kg. Een lichtgewicht rugzak 0,8 kg en is op vakantie ook als dagrugzak te gebruiken tijdens een wandeling. Ook bij de ruimbagage koffers kan het verschil tussen een hardschalen koffer op vier wielen of een lichtgewicht roltas snel 2,5 kg schelen. Let dus bij de aanschaf van een nieuwe tas of koffer goed op het gewicht.”

Wil je meer weten over waarom Travel Light belangrijk is? En wil je meer tips van Walter? Lees dan het hele artikel in Reisbizz Magazine.