20 april 2024
Thumbnail voor TravelXL VIOS bestaat 100 jaar: ‘Als er op de planeet nog één reisbureau zou zijn, is dat TravelXL Vios’

TravelXL VIOS bestaat 100 jaar: ‘Als er op de planeet nog één reisbureau zou zijn, is dat TravelXL Vios’

WATERINGEN - Een speciaal jubileum voor TravelXL VIOS in Wateringen: het reisbureau bestaat honderd jaar. Iets waar eigenaresse Renate Lipman onwijs trots op is. Zo trots, dat ze eigenlijk niet heeft stilgestaan bij haar eigen 25-jarig jubileum begin dit jaar. “Vorig jaar in de coronacrisis wilde ik niet opgeven, ik moest en zou de honderd halen”, vertelt Renate in gesprek met Reisbizz.nl.


De opa van Renate begon meer dan honderd jaar geleden met een fietswinkel die hij VIOS noemde. “Mijn opa was een gelovig man en hij ging altijd naar de Stille Omgang in Amsterdam. Hij was daar zo van onder de indruk, dat hij een auto kocht en mensen van zijn kerk ging vervoeren. Dit groeide uit tot een wagenpark van ruim 150 bussen met ritjes naar allerlei plekken waar bussen konden komen, zoals Lourdes.” Renates opa bouwde de fietswinkel uit tot een busbedrijf en organiseerde busreizen of verhuurde zijn voertuigen. “Na de tweede wereldoorlog noemde ze zoiets een reisbureau, maar mijn opa deed dit al veel eerder.”

Met de paplepel ingegoten
Haar vader had al een eigen bedrijf, maar door omstandigheden nam hij het reisbureau van zijn vader over. De reiswereld is Renate met de paplepel ingegoten. “Wij woonden boven het reisbureau en van kleins af aan viste ik de oude facturen van mijn vader uit de prullenbak waar ik zelf mijn eigen mappen van bijhield. Ik had als het ware mijn eigen kleine reisbureau.” Door het vele werk zag Renate haar vader alleen ‘s avonds of tijdens de vakantie. Om evengoed bij hem te kunnen zijn, hielp ze op jonge leeftijd in het reisbureau. “Dat begon met het stickeren van de gidsen. Mijn vader had vrij snel door dat ook ik het vak in de vingers had. Toen ik twaalf was kwam er op een dag een stel binnen die een reis wilde boeken, waarop mijn vader zei: ‘Je hebt nu wel genoeg meegelopen en rondgekeken, het wordt tijd dat je zelf klanten helpt’. Ik weet niet wie er meer in shock waren, de klanten of ik.” Toch ging het haar feilloos af en heeft Renate sindsdien in de weekenden en tijdens vakanties altijd geholpen.

Links: Renate's vader achter de balie in het reisbureau. Rechts: Een collage van foto's uit het archief van TravelXL VIOS.

Gratis colaatje
Net als haar vader zal Renate niet zo snel voor een tweede keer naar een bestemming afreizen. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien om haar klanten goed te kunnen informeren. In het dorp is haar bijnaam niet voor niets ‘Floortje Dessing van het Westland’. “Wanneer mijn vader op reis ging, wilde ik altijd mee. Ook als het voor zijn werk was. Als we dan bijvoorbeeld hotels gingen bekijken, mocht ik de ‘kinderdingen’ doen en bekeek hij de kamers en andere faciliteiten. Zodra hij klaar was, wilde hij mij dan met een gratis colaatje aan de bar zien zitten, dan wist hij dat ik het goed had gedaan.”

Renates kinderen zijn ook niet anders gewend. “Mijn twee kinderen, inmiddels twaalf en veertien jaar, zijn geadopteerd. Tijdens dat adoptieproces ben ik bevriend geraakt met iemand die een adoptiecentrum op ging zetten. Gezien mijn eigen ervaring met dit proces stelde ik voor om de reizen voor dat centrum te organiseren. Ik weet heel goed waar die mensen doorheen gaan en waar ze behoefte aan hebben.” Een deel van de reizen die Renate boekt zijn adoptiereizen. “Het is heel bijzonder om dit te mogen doen. Dit proces is heel emotioneel en er komt veel bij kijken. Ik maak ook iedere keer een klein stukje ervan mee. Soms zie ik zelfs eerder een foto van het kindje of weet ik de naam al voor de thuisblijvende familie dat weet. In die paar weken dat ik in het adoptieland verblijf, kan ik echt bij hun zijn.”

Wonen op Ibiza
De hele coronaperiode heeft Renate aan het denken gezet. “Zoals het vroeger ging en je altijd open moest zijn, dat kan ook op een andere manier. Ik heb mijn personeel moeten laten gaan en ik zit nu voorlopig alleen op het reisbureau. Het op afspraak werken is voor mij hierin een gouden greep geweest.” Zodra haar kinderen groter zijn, heeft Renate de droom op Ibiza te wonen. “Ik denk dat ik dan een afgeslankte versie van mijn reisbureau meeneem. Maar dan hebben we het over een jaar of tien. Stoppen is voor mij geen optie. Ik heb het vroeger altijd al gezegd en ik ben er nu nog steeds van overtuigd: als er nog één reisbureau op deze planeet is, is het TravelXL VIOS.”