19 juli 2024
Thumbnail voor TUI België ziet aantal boekingen snel toenemen na opheffing verbod op niet-essentiële reizen

TUI België ziet aantal boekingen snel toenemen na opheffing verbod op niet-essentiële reizen

BRUSSEL - Vanaf vandaag mogen onze zuiderburen weer genieten van een vakantie in het buitenland. In België is het verbod voor niet-essentiële reizen opgeheven. Met een negatieve testuitslag op zak kunnen Belgen op vakantie naar onder andere Spanje. TUI België is blij dat het reisverbod geschrapt is, zo laat woordvoerder Piet Demeyere in gesprek met Reisbizz weten.


Met het schrappen van het reisverbod keert België weer terug naar het systeem met kleurcodes. Bijna heel Europa kleurt rood en dus wordt het streng afgeraden om naar deze landen te reizen. Enkele gebieden hebben geen rood reisadvies, zoals delen van Spanje (onder meer Benidorm en Mallorca) en heel Portugal. TUI België-woordvoerder Piet Demeyere stelt dat de Belgische regering het meer los durft te laten na een tijd streng te zijn geweest. “Deze bestemmingen zijn belangrijk voor ons, maar zijn slechts een klein deel van wat we normaal aanbieden.”

Volgens Demeyere hebben Belgische vakantiegangers nog steeds geen honderd procent zekerheid op vakanties naar deze bestemmingen. “De kleurcodes worden iedere week weer opnieuw bekeken. Er kan dus niet met zekerheid gesteld worden of iemand over een maand naar een bepaalde bestemming kan vliegen.”

Gebrek aan zekerheid
Door het gebrek aan zekerheid merkt Demeyere dat veel mensen extreem last minute boeken. “Afgelopen woensdag werd de versoepeling aangekondigd. Vergeleken met de week ervoor zien wij een verdubbeling in het aantal boekingen.” Volgens Demeyere hebben de Belgen gewacht op het verlossende woord. “Mensen zien nu onmiddellijk perspectief. Ze boeken liever vandaag dan overmorgen.” Hierdoor ziet de woordvoerder een toename in de bezetting van de vluchten. “Voor afgelopen maandag zaten de vluchten voor de helft vol. Nu zien we dat vluchten voor zeventig tot tachtig procent bezet zijn.”

TUI België heeft plannen om het aantal vluchten op te schalen. “Wij willen opschalen aan de hand van de vraag”, vertelt Demeyere. “Maar we willen dit absoluut doen, omdat wij toch wel veel vertrouwen hebben in het hoogseizoen. Om ons personeel tegen die tijd klaargestoomd te hebben, willen we naar het hoogseizoen toe wekelijks meer vluchten inzetten.”

Nederlanders
Over het aantal Nederlanders dat nu vanuit België op vakantie gaat, kan Demeyere geen uitspraak doen. “Het zal voor zeker wat Nederlanders het geval zijn, maar echte cijfers hebben we niet.” Demeyere stelt dat in normale jaren veel Nederlanders tijdens de meivakantie vanuit België reizen. “De meivakantie in Nederland en onze paasvakantie lopen niet gelijk. Voor Nederlanders is het dus interessant om in de meivakantie een vakantie vanuit België te boeken, omdat je dan niet voor hoogseizoen prijzen boekt. Nederlanders die deze gewoonte al hadden, zullen nu het reisverbod is opgeheven waarschijnlijk sneller een vakantie bij ons boeken.”

Wie vanuit een rood land terugkeert naar België, moet een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen tonen. Bovendien moeten Belgen een week in quarantaine en op de eerste en zevende dag een test laten uitvoeren. Nederlanders die binnen 48 uur na aankomst op een Belgische luchthaven terug naar Nederland gaan, hoeven niet in quarantaine in België.

Bij terugkeer uit oranje en groen gekleurde landen is zowel quarantaine als testen niet nodig.