19 juni 2024
Thumbnail voor TUI Boeing 767 op Eelde: nu nog speciaal, straks normaal

TUI Boeing 767 op Eelde: nu nog speciaal, straks normaal

EELDE - Omwonenden van Groningen Airport Eelde keken dinsdag hun ogen uit toen er een Boeing 767 van TUI fly langskwam: het ging om een speciale chartervlucht naar Curaçao voor het ministerie van Defensie. Dit toestel is niet vaak op Eelde te zien, sowieso zijn widebody’s er een zeldzaamheid. Maar komende zomer wordt het heel normaal, als TUI twee keer per week met de 767 naar Groningen komt.


TUI kondigde de inzet van dit type op de lijndienst naar Antalya begin januari al aan. Toen werd er nog gecommuniceerd dat de vluchten naar de Turkse badplaats op 11 juli zouden beginnen, maar inmiddels is dat vervroegd naar 7 juli. De laatste TUI-vlucht van Antalya naar Groningen is op 1 september gepland. Gedurende die twee maanden wordt elke dinsdag en vrijdag de 767 ingezet, met plaats voor bijna 300 passagiers.

De 767 die TUI vanaf Groningen gaat inzetten, en die ook afgelopen dinsdag naar de luchthaven kwam, is de PH-OYJ. Dat toestel werd eind vorig jaar overgenomen van TUI België, al vloog het voorheen ook al regelmatig voor TUI Nederland. De vorige keer dat deze 767 naar Groningen kwam, in november vanuit Dubai (een speciale vlucht vanwege de Formule 1 in Abu Dhabi), had de Boeing nog de Belgische registratie OO-JNL.

Door de overname van de Belgische kist had TUI Nederland de afgelopen maanden tijdelijk twee 767’s, maar inmiddels is dat er weer één. De andere 767, de ‘PH-OYI’, heeft de vloot verlaten. TUI kondigde eerder in Luchtvaartnieuws aan dat die uiterlijk eind eerste kwartaal weg zou gaan, maar uiteindelijk werd dat een paar dagen later (op 3 april). De laatste commerciële inzet was op 2 april van Schiphol naar Fuerteventura en Lanzarote.