24 februari 2024
Thumbnail voor TUI fly maakt opnieuw testvlucht met Boeing 737 MAX vanaf Schiphol

TUI fly maakt opnieuw testvlucht met Boeing 737 MAX vanaf Schiphol

SCHIPHOL - TUI fly heeft donderdagochtend opnieuw een testvlucht uitgevoerd met een Boeing 737 MAX. Nadat maandag de PH-TFP voor het eerst in anderhalf jaar het luchtruim koos was het nu de beurt aan de PH-TFO, die iets na 10.00 uur van Schiphol vertrok.


De Boeing 737 MAX stond wereldwijd sinds maart 2019 aan de grond, na twee dodelijke ongelukken met het type. Eind vorig jaar keurde de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA de MAX weer goed voor commercieel gebruik, en ook de Europese luchtvaartautoriteit EASA gaf begin dit jaar opnieuw haar zegen aan het geplaagde type.

De Nederlandse tak van TUI fly beschikte op het moment van het vliegverbod over drie Boeing 737 MAX 8’s, die sindsdien op Schiphol geparkeerd stonden. De toestellen werden in die periode goed onderhouden, om indien mogelijk snel weer te kunnen vliegen.

De EASA vereiste enkele aanpassingen aan de MAX, en elk afzonderlijk toestel moet eerst testvluchten maken voordat er weer passagiersvluchten mee kunnen worden uitgevoerd. Twee van de drie Nederlandse toestellen beleefden deze week opnieuw hun luchtdoop.

TUI fly Belgium, het Belgische zusje van TUI fly Nederland, voert inmiddels weer reguliere vluchten uit met de MAX. Wanneer er vanaf Schiphol weer passagiers mee kunnen is nog niet duidelijk: door de strenge reisregels gaan er voorlopig nog geen vakantievluchten.

Angst om aan boord te stappen van de MAX hoeven reizigers volgens TUI fly-baas Gunther Hofman niet te hebben. “Dit is misschien wel het best geteste vliegtuig ooit.”