10 mei 2024
Thumbnail voor TUI start duurzaam nieuw hoofdstuk met introductie Embraer E195-E2

TUI start duurzaam nieuw hoofdstuk met introductie Embraer E195-E2

ANTWERPEN - “Dit toestel geeft duurzame vleugels aan de stad Antwerpen”, zo stelde burgemeester Bart de Wever maandag tijdens de doop van de eerste Embraer E195-E2 van TUI fly. Met dat type kan TUI niet alleen verder, maar ook stiller en zuiniger vliegen vanaf de Vlaamse luchthaven.


TUI kondigde eind 2022 aan de bestaande vier Embraer 190’s te vervangen door drie E195-E2’s. Die vlogen voorheen voor het Wit-Russische Belavia en worden gehuurd van de Air Lease Corporation. Aan boord van de E2 staan 136 stoelen, tegen 112 in de E190.

“De E2 is een buitenbeentje in de TUI-vloot, die bestaat uit circa 130 Boeing 737’s, 767’s en 787’s”, stelt Elie Bruyninckx, die als CEO Western Europe bij TUI verantwoordelijk is voor Nederland, België, Frankrijk en Marokko. “Het type is noodzakelijk om vanaf de korte start- en landingsbaan van Antwerp Airport te kunnen opereren. Het feit dat we daarvoor kiezen toont aan hoe zeer wij geloven in deze luchthaven.”

Duurzaam hoofdstuk
De E2 is niet alleen groter, maar stoot ook 33 procent minder CO2 uit. Bovendien is het toestel tijdens start en landing 50 procent stiller. “Omwonenden gaan het verschil zeker merken”, aldus De Wever, die zelf jaren onder de rook van de luchthaven woonde. “De vliegtuigen vlogen praktisch bij ons door de woonkamer.”

Van de drie vliegtuigen worden er twee permanent in Antwerpen gestationeerd, het derde toestel rouleert en wordt ingezet waar nodig.

Buitenkans
De eerste E2, met registratie OO-ETB, landde al in mei op Belgische bodem en werd sindsdien gebruikt voor vakantievluchten vanaf Brussels Airport, om de bemanningen aan het type te laten wennen. Begin juni werd het toestel overgevlogen naar Antwerpen om daar te worden gestationeerd. Het tweede toestel, de OO-ETA, komt binnenkort in dienst.

TUI kon de toestellen relatief snel geleverd krijgen, doordat Belavia ze – vanwege de sancties tegen Wit-Rusland – moest inleveren. De Embraers kregen een opknapbeurt, een nieuwe verflaag en nieuwe motoren.

Groter bereik
Door het grote vliegbereik kan TUI vanaf Antwerpen verder gelegen bestemmingen aanvliegen dan nu het geval was. De E2 vliegt in de zomermaanden naar elf zonbestemmingen vanuit Antwerpen:
Tenerife (Spanje), Antalya (Turkije), Heraklion (Kreta), Mallorca (Spanje), Malaga (Spanje), Alicante (Spanje), Ibiza (Spanje) , Murcia (Spanje), Split (Kroatië), Tanger (Marokko) en Nador (Marokko).

Antwerp Airport-topman Eric Dumas hoopt in de toekomst op meer routes, bijvoorbeeld richting de Emiraten.

Doop
Traditioneel voorziet TUI fly Belgium al haar vliegtuigen van een naam. De eerste E2 werd gedoopt door De Wever en Bruyninckx. De naam die werd onthuld: ‘Flanders’.