10 mei 2024
Thumbnail voor TUI ziet omzet via eigen kanalen groeien

TUI ziet omzet via eigen kanalen groeien

RIJSWIJK - Het fysieke reisbureau en de pakketreis zijn de grote ‘winnaars’ van de coronacrisis, zegt topman Arjan Kers van TUI in een persoonlijk gesprek met Reisbizz Magazine. “Mensen hebben behoefte aan zekerheid, aan vertrouwen en face-to-face contact.” Ondanks de groeiende omzet via eigen kanalen, wil TUI de distributie niet volledig in eigen hand nemen.


Hoewel de pandemie momenteel minder erg is dan in 2020, is de crisis nog niet achter de rug, ook niet bij TUI. “We hebben een redelijk goede zomer van 2021 gehad en de signalen voor dit jaar zijn positief,” zegt Kers, maar hij voegt eraan toe dat er nog erg veel onzekerheid bestaat voor de reisbranche. “Gelukkig is het wel een beetje stil geworden rond de negativiteit over vakanties en reizen.”

TUI constateert dat klanten sinds de crisis meer vragen hebben. Voor het bedrijf betekent dit volgens Kers veel extra werk en daar profiteren de reisbureaus van. TUI is daarom teruggekomen van het plan om bureaus te sluiten en opent daarentegen weer tien tot vijftien vestigingen. Dit komt mede door het faillissement van D-reizen in 2020.

Eerste levensbehoefte
Bij TUI heeft de crisis er intern hard ingehakt: van de 2800 mensen zijn er 600 vertrokken. De situatie is daarna gestabiliseerd, sterker nog, TUI zoekt weer personeel. De topman verwacht ondanks alles volledig herstel van de vakantiemarkt binnen enkele jaren. “Vakantie is een onderdeel van de work-life balance, het is een eerste levensbehoefte. Mensen willen best hard werken, maar ook gezond leven en vakantie vieren.”

TUI heeft verder een stijging gezien van de opbrengst uit eigen kanalen, van 65 procent in 2017 naar ruim 80 procent nu. Toch wil de onderneming de distributie niet volledig in eigen hand nemen door de samenwerking met derden te verbreken. Kers: “De partners die ons sinds veertig jaar trouw zijn gebleven, wil ik niet ineens verbieden TUI-producten te verkopen.”

Lees het uitgebreide gesprek met de topman van TUI in de laatste uitgave van het Reisbizz Magazine.