2 maart 2024
Thumbnail voor Vaccinatiegraad verhoogd op Bonaire

Vaccinatiegraad verhoogd op Bonaire

KRALENDIJK - De komende weken wordt er versneld gevaccineerd op Bonaire en alle volwassenen mogen ingeënt worden. De druk op de zorg wordt op het eiland te groot. Sinds vorige week is risiconiveau 6 aangekondigd.


Dat melden verschillende bronnen. De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld en volgens demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is de situatie op Bonaire ‘heel zorgelijk’.

Het eiland, met een bevolking van 20.000 mensen, krijgt een extra levering van zo’n elf duizend Pfizer-vaccins. De besmettingen zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen. De lading voor de tweede prik van het Pfizer-vaccin volgt later in april. Het vaccinatie tempo zou worden verhoogd naar tenminste 500 mensen per dag.

KLM Vaccins Elbers
KLM-topman en Paul Plokhuis demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij een vracht vaccins op Schiphol. Foto (c) KLM

Sylvia de Leon, eigenaar van partnersite Bonaire.nu, meldt aan het RTL Nieuws dat Bonaire ver boven het maximumaantal besmettingen zit dat ze ooit hebben gehad. “In januari waren er 150 besmettingen, nu zitten we al boven de 400.” In de zorg moeten bewoners soms uitwijken naar Curaçao of Aruba voor een behandeling en niet-acute zorg is afgeschaald of stopgezet.

Volledige lockdown
Vanwege de hoge cijfers geldt sinds 18 maar risiconiveau 6 op Bonaire. Thuiswerken is het uitgangspunt, er is een volledige lockdown, scholen en restaurants zijn gesloten en er is een avondklok van 21:00 tot 4:00 van kracht.

Door het gebrek aan communicatie lag de vaccinatiebereidheid bij mensen boven de 60 jaar op Bonaire laag. “Mensen hebben niet voldoende info ontvangen, ze zitten met een hoop vragen”, vertelt De Leon. Ook is er volgens De Leon geen rekening gehouden met de vier verschillende talen die op het eiland worden gesproken. “Uit een enquête is gebleken dat de vaccinatiebereidheid onder de Engelstalige en Nederlandstalige bevolking veel hoger lag dan bij mensen die Papiaments spreken. Daar zat een gat, dat ze nu aan het vullen zijn met betere communicatie.”

Meer informatie over de besmettingen en vaccinaties is te vinden op de officiële site van de Afdeling Publieke Gezondheid Bonaire.