20 april 2024
Thumbnail voor Van het noorden naar het hoge noorden met Transavia en BBI Travel

Van het noorden naar het hoge noorden met Transavia en BBI Travel

SÄLEN - Op Groningen Airport Eelde landde afgelopen zondag de eerste Transavia-vlucht vanaf het nieuwe Scandinavian Mountains Airport in Sälen, Zweden. In de Boeing 737-700 zaten kinderen met hun (groot)ouders die de Kerstman gingen ophalen in het hoge noorden.


Tot en met 13 maart 2022 brengt BBI Travel elke zondag sportieve reizigers vanaf Eelde naar dé skiregio in het hart van Scandinavië: de Scandinavian Mountains. Het door BBI gecharterde Transaviatoestel vliegt in honderd minuten naar het in 2019 geopende Scandinavian Mountains Airport in de Zweedse regio Sälen. Het vliegveld ligt vlak bij de grens met Noorwegen en ligt strategisch tussen vier skigebieden/resorts.

Vier skigebieden
Skigebied Trysil in Noorwegen (transfer van 40 minuten) wordt gezien als het grootste en beste skiresort in Noorwegen en van de Scandinavian Mountains. Skigebied Stöten in Zweden (transfer 20 minuten) heeft bekroonde pistes en ontving vorig jaar awards voor beste skiresort en beste familie-skiresort. De Zweedse skigebieden Kläppen (transfer 40 minuten) en Sälen (transfer 15 minuten) staan, net als de andere skiresorts, bekend om hun familievriendelijke aanpak. Ook hebben bijna alle accommodaties in de vier skigebieden de piste praktisch om de hoek: ski-in-ski-out is standaard in deze skiresorts. De Zweedse skigebieden liggen in de provincie Dalarna.

Transfermogelijkheden
Transferbussen en taxi’s staan pal voor de uitgang van het vliegveld klaar om reizigers naar hun eindbestemming te brengen. Maar er zijn ook andere manieren om bij je accommodatie te komen. Je kunt eveneens een hondenslee, sneeuwscooter, elektrische auto of hybride auto boeken. 

Activiteiten
Het spreekt voor zich dat de skigebieden ingericht zijn op skiërs en snowboarders. De resorts zijn bijzonder familievriendelijk: IKEA in de sneeuw. Hoewel de bergen niet echt hoog zijn (max 1000 meter), zijn er naast groene, blauwe en rode ook zwarte pistes. Bij de skiliften vind je niet de drukte zoals in de Alpen, maar juist een meer ‘nordic’ atmosfeer. Ook de après-ski gaat er anders aan toe. Dat heeft onder meer te maken met de Scandinavische cultuur, maar ook met het feit dat het in de wintermaanden al heel vroeg donker is. In december is het slechts zes uur licht: de zon komt om 09.00 uur op en gaat om 15.00 uur onder. Wie iets anders wil doen dan skiën, kan een sneeuwscooter huren, een huskytocht boeken, langlaufen, sneeuwschoenwandelen of in de sauna of zwembad bij een van de resorts duiken.

Gratis parkeren
Vliegen vanaf Groningen Airport Eelde heeft een groot voordeel: de auto kan gratis voor de deur geparkeerd worden. Vanwege de kleinschaligheid van het vliegveld is uren van tevoren inchecken niet echt nodig, maar men dient wel rekening te houden met langere incheckprocedures. Incheckbalies sluiten 30 tot 45 minuten voor vertrek. Reizigers wordt geadviseerd de website te raadplegen voor vertrek naar de luchthaven. 

Video eerste vlucht Eelde – Scandinavian Mountains Airport v.v.
Tijdens de eerste vlucht HV975 vanuit Groningen Airport Eelde op het nieuwe vliegveld Scandinavian Mountains Airport afgelopen zondag zaten naast de eerste ski-toeristen kinderen met (groot)ouders die de kerstman gingen ophalen uit het hoge noorden. Met deze actie genereerde reisorganisatie BBI Travel aandacht voor de mogelijkheid om vanuit het noorden van Nederland snel in de skigebieden rondom Scandinavian Mountains Airport te komen. De passagiers konden een uurtje van de Scandinavische sneeuw genieten. De kerstman werd met een arrenslee - voortgetrokken door husky’s - bij het vliegveld afgeleverd en met gejuich onthaald. Nadat iedereen weer was ingecheckt, vertrok het Transavia-toestel mét kerstman weer richting Eelde.