23 juli 2024
Thumbnail voor Vanaf 15 mei geen negatief reisadvies meer voor heel de wereld

Vanaf 15 mei geen negatief reisadvies meer voor heel de wereld

DEN HAAG - Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu heeft het kabinet de knoop doorgehakt: vanaf 15 mei geldt er geen negatief reisadvies meer voor heel de wereld, maar komt het oude systeem op basis van kleurcodes terug.


Het kabinet onthult dit morgenavond op de coronapersconferentie, meldt de NOS. Tot half mei staan alle landen nog op minimaal een oranje reisadvies, maar daarna keren de positieve kleuren geel en groen terug. Daardoor kunnen ook de grote touroperators weer pakketreizen uitvoeren.

Hoewel het officieel nog bekendgemaakt moet worden, is er al een goede indicatie welke landen een geel/groen reisadvies krijgen. Zoals het er nu naar uitziet horen daar onder meer Portugal, IJsland, Finland, de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca) en een groot aantal Griekse vakantie-eilanden bij.

Voor die gebieden geldt er - vanwege het zeer lage aantal besmettingen - al geen testverplichting meer bij terugkomst naar Nederland. Ook krijgen reizigers uit die (ei)landen niet langer het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan.

Coronapersconferentie
Op de persconferentie gaat het kabinet ook bekendmaken dat de openingstijden van de terrassen verruimd worden. Verder gaan de sportscholen, zwembaden en dierentuinen op 19 mei open, mits de coronasituatie deze week niet verslechtert en de ziekenhuisbezetting blijft dalen.