15 juli 2024
Thumbnail voor Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties slaakt noodkreet

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties slaakt noodkreet

HUIZEN - Nadat deze maand bekend werd dat de ANVR proefvakanties wil organiseren en het negatieve reisadvies opnieuw is verlengd, hebben de kleinere ondernemingen in de reisbranche er genoeg van. Ook de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) slaat een noodkreet uit. “Red onze zomer, stop dat klakkeloze code oranje-beleid.”


De VvKR ziet mogelijkheden om veilig en ‘gecontroleerd’ op vakantie te gaan. “Mensen willen gewoon weer op vakantie en zullen straks zelf op eigen houtje gaan reizen als code oranje blijft gelden. Hierdoor is er geen zicht en geen controle op hen”, legt woordvoerder Nathalie D’Alessandro uit. “Vliegtuigen vliegen gewoon, ongeacht of het code oranje is. Iedereen kan zelf rechtstreeks tickets bij airlines en hotels boeken.”

Volgens de branchevereniging is het niet nodig dat de overheid de hele wereld kleurcode ‘oranje’ geeft. “Er zijn landen en plekken die veel veiliger zijn dan Nederland. Waar geen of nauwelijks corona is of waar ze het inmiddels volledig onder controle hebben”, gaat D’Alessandro verder. “Het is belangrijk dat de EU één beleid hanteert en dat we buiten de EU af moeten van het op ‘oranje’ zetten van de hele wereld. Wij als reisspecialisten kennen de bestemmingen waar we reizen naartoe organiseren als geen ander.”

Drie leden van de VvKR hebben bij het ministerie een pilotreis ingediend. Dit zou moeten werken als goed alternatief naast de pilotreizen van de grotere organisaties. Daarnaast pleit voorzitter Ton Brinkman voor een apart Ministerie van Toerisme in Nederland. "Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek door CELTH in opdracht van Gastvrij waar de VvKR in heeft geparticipeerd blijkt het grote belang van de toerisme industrie in Nederland", laat de branchevereniging weten. Uit het onderzoek komt de maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie naar voren.