20 mei 2024
Thumbnail voor Veruit de meeste politieke partijen blijven voor nachtsluiting Schiphol

Veruit de meeste politieke partijen blijven voor nachtsluiting Schiphol

De lobby van de luchtvaartsector tegen het plan om Schiphol ’s nachts te sluiten, heeft nog geen politieke partijen van mening doen veranderen. Bij een luchtvaartdebat in de Tweede Kamer woensdag bleken slechts twee partijen tegen een nachtsluiting: PVV en JA21.

Sinds ex-interim-Schiphol-CEO Ruud Sondag met het plan kwam om de luchthaven tijdens de nachtelijke uren dicht te doen, is dat door een brede meerderheid in de politiek omarmd. Voorstanders zoals VVD, NSC en PvdA-GL zijn samen goed voor een tweederde meerderheid.

In de luchtvaartsector (met uitzondering van Schiphol zelf) is er grote bezorgdheid over de plannen. Met name de vakantiemaatschappijen zoals Transavia, TUI en Corendon en de vrachtmaatschappijen zouden er hard door geraakt worden, met duurdere tickets tot gevolg.

Dinsdag, een dag voor het debat, kwamen drie grote luchtvaartvakbonden (VNC, VNV en NVLT) nog naar de Tweede Kamer om een petitie tegen de nachtsluiting aan te bieden. Ook hebben onder meer Transavia-CEO De Nooijer en KLM-CEO Rintel in interviews hun bezwaren geuit.

Hoewel dat nog geen groot effect lijkt te hebben gehad op de politieke steun voor een nachtsluiting, is het nog geen uitgemaakte zaak dat die er daadwerkelijk komt. Dat zal onder meer afhangen van de lopende formatieonderhandelingen.

Ondertussen laat ministers Harbers wel een onderzoek doen naar de effecten. De uitkomst daarvan wordt later dit jaar verwacht.