22 mei 2024
Thumbnail voor Voortaan test en quarantaine voor reizigers uit ABC-eilanden

Voortaan test en quarantaine voor reizigers uit ABC-eilanden

SCHIPHOL - Lang stonden de ABC-eilanden op de lijst van ‘veilige landen’, waardoor reizigers uit die gebieden geen test moesten doen en bij aankomst in Nederland niet in quarantaine hoefden. Vorige week werd Bonaire daar al af gehaald, en nu ook Curaçao en Aruba.


Dat betekent dat reizigers uit die eilanden nu het dringende advies krijgen om bij aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Dat is nu nog geen wettelijke verplichting, maar het kabinet wil dat veranderen en verwacht dat het vanaf begin mei wél verplicht wordt.

Ook dienen reizigers uit Curaçao en Aruba vanaf 27 maart coronatest(en) te doen voordat zij naar Nederland komen. Dat betekent een negatieve NAAT (PCR)-test van maximaal 24 uur oud, of een negatieve NAAT (PCR)-test van maximaal 72 uur én een antigeen-sneltest van 24 uur oud.

Voor reizigers uit Bonaire geldt deze testverplichting al sinds 20 maart. Bepaalde groepen, zoals de crew van luchtvaartmaatschappijen, zijn uitgezonderd.

Tot deze wijzigingen is besloten omdat het aantal besmettingen op de ABC-eilanden fors is toegenomen. Wie uit Sint-Maarten, Saba of Sint-Eustatius terugkeert naar Nederland, hoeft vooralsnog niet in quarantaine of een test te doen.