17 mei 2024
Thumbnail voor VvKR: ‘Regeerakkoord negeert belang van reisbranche en toerisme’

VvKR: ‘Regeerakkoord negeert belang van reisbranche en toerisme’

DEN HAAG - De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) is verheugd dat er eindelijk een regeerakkoord ligt, echter ziet voorzitter Ton Brinkman gemiste kansen zoals de vliegticketbelasting. De korte melding over de branche is ook reden tot teleurstelling. De VvKR ondersteunt het belang van genoemde zaken zoals; verduurzaming van de luchtvaart, het toepassen van synthetische kerosine en het stimuleren van gebruik van de trein in plaats van het vliegtuig.


In het regeerakkoord staat aangegeven dat slechts een deel van de opbrengst van de vliegticketbelasting is bedoeld voor verduurzaming. Volgens VvKR is dit een ordinaire belastingverhoging die voor de algemene middelen zal worden gebruikt. VvKR vindt ook dat de Nederlandse overheid moet kijken naar de vliegticketbelasting in omringende landen. “Het moet wel een level playing field blijven voor Nederlandse reisorganisaties", aldus Ton Brinkman.

Teleurstelling
Het enige wat over toerisme wordt vermeld in het regeerakkoord is dat het een volwaardige plek in het economisch beleid krijgt met spreiding als inzet. VvKR is teleurgesteld in deze vermelding. Volgens hen is sinds de uitbraak van de coronapandemie, meerdere keren gebleken dat de Nederlandse overheid geen goede kennis heeft over deze sector. Dit blijkt uit de wijze waarop de overheid momenteel beslissingen neemt over reisadviezen met name buiten de EU en het uitblijven van branche specifieke steun.

Economisch belang toerisme
De coalitiepartijen gaan met dit regeerakkoord voorbij aan het grote economische belang van het toerisme, zowel inkomend als uitgaand. VvKR verwijst hierbij naar het eerder dit jaar opgestelde rapport door Gastvrij Nederland en CELTH over de maatschappelijke waarde van toerisme. Uit het rapport blijkt dat de Toerisme en gastvrijheidsbranche in 2019 goed was voor een bijdrage aan het BBP van 4,4 procent (bijna twee keer zoveel als de landbouw).

In dat rapport pleitte VvKR samen met de organisaties die deel uitmaken van Gastvrij Nederland, voor een minister van Toerisme. De ondernemers uit de gastvrijheidssector zijn verantwoordelijk voor 91,2 miljard euro aan omzet en ruim 800.000 banen. Wereldwijd werkt zelfs 1 op de 10 mensen in de sector. Het is daarom volgens VvKR een gemiste kans dat nu de ministers en staatssecretarissen zijn uitgebreid naar 30 posten er wederom geen portefeuillehouder is voor het toerisme. VvKR blijft daarom, samen met Gastvrij Nederland, hiervoor pleiten.