26 mei 2024
Thumbnail voor Walter Schut: Zorgt klimaatverandering ervoor dat we minder ver vliegen voor winterzon?

Walter Schut: Zorgt klimaatverandering ervoor dat we minder ver vliegen voor winterzon?

De Canarische Eilanden zijn steeds vaker een alternatief voor de bekendere winterzonbestemmingen. Zorgt de klimaatverandering ervoor dat we minder ver hoeven te vliegen om in de winter zonuren mee te pakken? Walter Schut, Adjunct-Directeur bij de ANVR, duikt voor Reisbizz Magazine in de materie en vertelt over de Canarische Eilanden.

Een warme bestemming vinden, is van april tot november geen probleem, stelt Walter. Naast de Canarische Eilanden is vanaf mei het hele Middellandse Zeegebied zonzeker. “De klimaatverandering versterkt dit. Sterker: reizigers mijden steden als Athene, Madrid of Sevilla in juli en augustus omdat met oplopende temperaturen van soms 40 °C het daar te warm is. Liever dan de Griekse eilanden, of de kusten van Italië, Turkije, Spanje en Portugal.”

Canarische Eilanden dé plek voor overwinteraars
Jaren geleden hield de zomer rond eind september op vanwege het risico van lagere temperaturen en regenval. “Ook dit schuift op en maakt het nazomeren tot in oktober mogelijk, met uiteraard wel enig weerrisico”, stelt Walter. Een zonbestemming dichtbij is in de winter echter lastiger. Traditioneel gezien zijn de Canarische Eilanden dé plek voor overwinteraars, aldus Walter. “Die kijken niet op een regenbui of een dag met wat lagere temperatuur. Door klimaatverandering worden de Canarische Eilanden echter steeds meer een bestemming voor een weekje zon in de winter. In de afgelopen 30 jaar is de gemiddelde temperatuur met meer dan een graad gestegen. 1 tot 2 °C lijkt weinig, maar is nèt een verschil tussen een frisse 20 en prima 22 °C.”

De klimaatverandering leidt volgens Walter niet alleen tot warmer, maar ook droger weer. “Dat lijkt prettig, maar het watertekort begint echt een serieus probleem te worden voor de Canarische Eilanden. Let daar dus even op bij een bezoek.”

Lees het hele onderzoek én Walters tips over de Canarische Eilanden in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.