7 september 2024
Thumbnail voor Zo viert de wereld World Tourism Day 2022

Zo viert de wereld World Tourism Day 2022

MADRID - Elk jaar wordt op 27 september World Tourism Day gevierd. Dit jaar is de viering nog wat specialer aangezien veel landen na het sluiten van hun grenzen door de pandemie nu weer reizigers vanuit de hele wereld verwelkomen. Het thema van dit jaar is ‘Rethinking Tourism’ die de herstart van de sector na de coronapandemie benadrukt.


Met het thema ‘Rethinking Tourism’, oftwel ‘een andere kijk op toerisme’ wordt verwezen naar het feit dat we niet terug kunnen naar de oude manier van werken. Dit betekent dat we stil moeten staan bij hoe we toerisme beoefenen en waar we heen willen met toerisme als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid. De centrale boodschap van World Tourism Day is dan ook ‘Een positieve verandering voor mens en planeet’.

Vele activiteiten
Om World Tourism Day te vieren organiseren veel landen in september activiteiten om mensen bewust te maken van het belang van toerisme. Daarnaast ligt de nadruk op het aanmoedigen van duurzaam toerisme. Zo worden er culturele evenementen, folkloristische voorstellingen, educatieve reizen en lezingen georganiseerd en verlenen sommige regio’s zelfs vrijstelling van toegang tot monumenten en musea.

Indonesië
Indonesië is dit jaar de host van World Tourism Day 2022. Hier wordt dan ook het topevenement gehouden op het eiland Bali. Hier komen verschillende vertegenwoordigers uit de openbare en particuliere sector samen, waaronder het grootste en meest diverse aantal ministers van Toerisme in de geschiedenis van World Tourism Day.

Oman
Het sultanaat Oman zal de Wereld Toerisme Dag vieren door het organiseren van verschillende evenementen en activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de status van Oman als een toeristische bestemming. Zo wordt op 27 en 28 september het evenement Oman Tourism Meet georganiseerd.

Het evenement brengt lokale touroperators, reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen en andere leveranciers bij elkaar om zich te verdiepen in een onderwerp binnen het toeristische spectrum. Het onderwerp ‘Adventure Tourism’ staat daar dit jaar centraal.

Bonaire
Het Nederlandse Bonaire heeft gedurende de maand september de Dag van het Toerisme gevierd door alle aankomende bezoekers op de luchthaven te verwelkomen met lokale folkloristische muziek en traditioneel geklede outfits. Ook hebben alle bezoekers een welkomstgeschenk ontvangen.

Op 26 september heeft Tourism Corporation Bonaire haar tweede jaarlijkse 'Bonaire Tourism Summit' georganiseerd met als doel hun stakeholders en partners samen te brengen om te discussiëren over de toekomst. Hierbij waren verschillende gastsprekers aanwezig om de strategie voor het nieuwe jaar te bespreken en de nieuwste trends en ontwikkelingen uit de toerisme wereld met elkaar te delen.