14 april 2024
Thumbnail voor Zwaarste aardbeving in Taiwan in 25 jaar

Zwaarste aardbeving in Taiwan in 25 jaar

Taiwan is vanochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. De aardbeving is volgens de seismologische dienst in hoofdstad Taipei "de zwaarste in 25 jaar".

Minstens 26 gebouwen zijn ingestort, waarvan meer dan de helft in de stad Hualien. Op verschillende plaatsen op het eiland is het openbaar vervoer stilgelegd. In enkele regio's zitten Taiwanezen zonder stroom, maar er is geen sprake van grootschalige stroomuitval.

Voor Taiwan, Japan en de Filipijnen waren tsunamiwaarschuwingen afgekondigd, maar die zijn inmiddels teruggedraaid. Een kleine tsunami bereikte al de Japanse eilanden Yonaguni en Ishigaki in de prefectuur Yonaguni.

De beving van woensdagochtend werd in heel Taiwan en op de naburige eilanden gevoeld en vond plaats op een diepte van 15,5 kilometer. Het Taiwanese meteorologische instituut heeft het over een beving met een kracht van 7.2. Het Japanse meteorologische instituut meldde eerst 7.5, maar stelde dit later bij naar 7.7.

Zeker vier personen zijn om het leven gekomen. De autoriteiten zeggen dat 711 mensen gewond raakten en nog 77 mensen vastzitten.