20 juni 2024
Thumbnail voor Tsjechische winterkastelen: Kastelen en chateaus om in de winter te bezoeken en om te overnachten

Tsjechische winterkastelen: Kastelen en chateaus om in de winter te bezoeken en om te overnachten

Dit is een persbericht.

De meeste Tsjechische kastelen en chateaus sluiten hun poorten voor het winterseizoen, maar er zijn enkele historische pareltjes die het hele jaar door bezoekers verwelkomen, zelfs zonder voorafgaande reservering. Deze 12 kastelen en paleizen laten ook in de winter hun koninklijke kamers zien en in enkele landhuizen kan zelfs worden overnacht.


 1. Praagse Burcht
  De gebouwen van het grootste kasteelcomplex ter wereld, de Praagse Burcht, gaan in de winter niet dicht. De Praagse Burcht is dagelijks geopend en sluit meestal zijn deuren om 16:00 uur. De bekendste bezienswaardigheid van Praag biedt een geweldig uitzicht over het centrum van de stad. Breng een bezoek aan het oude koninklijk paleis, de St. George's Basiliek, de schilderijengalerij van de Praagse Burcht en de keizerlijke stallen met tentoonstellingen, of de St. Vitus Kathedraal.
   
 2. Kasteel Křivoklát
  Kasteel Křivoklát in Midden-Bohemen was een van de representatieve zetels van Boheemse koningen en bevat veel waardevolle laatgotische ruimtes. Er is een bibliotheek met meer dan 52.000 boeken, een martelkamer met instrumenten en een gevangenis waar de Engelse alchemist Edward Kelley twee jaar moest verblijven. In de winter is het kasteel in het weekend geopend. Op een mooie winterdag kan een bezoek aan het kasteel combineerd worden met een wandeling naar Zbečno en de Rückl glasfabriek.
   
 3. Burcht Karlštejn
  Het majestueuze kasteel Karlštejn in de buurt van Praag werd gebouwd door keizer Karel IV als een waardige verblijfplaats voor de plaatsing van de Tsjechische kroonjuwelen, verzamelingen heilige relikwieën en voor het ontvangen van adellijke gasten. In de winter is het mogelijk om van vrijdag tot zondag de privé- en representatieve kamers van keizer Karel IV te bezoeken. Karlštejn is omgeven door een bosrijke omgeving en ook hier zijn tal van wandelpaden naar bijvoorbeeld de ondergelopen mijn Velká Amerika.
   
 4. Mníšek pod Brdy Chateau
  Het classicistische chateau Mníšek pod Brdy in Midden-Bohemen was een herenhuis dat tot het midden van de 20e eeuw bewoond was. Nog steeds hangt er een authentieke sfeer in het kasteel. De rondleidingen gaan naar de representatieve zalen en privévertrekken van de laatste eigenaren. Mníšek kan na een reservering in het weekend worden bezocht. Na een bezoek aan het kasteel kan het nabijgelegen bedevaartsoord worden Skalka bekeken.
   
 5. Chateau Dětenice
  Ten noordoosten van Praag, in de regio Boheems Paradijs, is het barokke kasteel van Dětenice ook in de winter geopend. Het kasteel is in het weekend toegankelijk van 11:00 tot 17:00 uur. Dětenice biedt in de winter twee rondleidingen aan, waarvan een klassieke tour naar 14 volledig ingerichte kamers en er is een sprookjesachtige rondleiding met een heks voor kinderen. Naast het kasteel kan er een bezoek worden gebracht aan de populaire middeleeuwse taverne die je terug naar de middeleeuwen brengt. Proef hier het lokale bier dat in de brouwerij bij het kasteel wordt gebrouwen. Bij het chateau is het mogelijk om te overnachten in een hotel in middeleeuwse stijl.
   
 6. Chateau Loučeň
  Het Midden-Boheemse barokke kasteel Loučeň kan het hele jaar door worden bezocht en is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het kasteel is omgeven door een groot aangelegd park, een doolhof en er zijn nog veel meer bezienswaardigheden. Het kasteel van de adellijke familie Thurn-Taxis, beroemd om het organiseren van post- en persoonlijk vervoer, werd in het verleden bezocht door vele opmerkelijke gasten - de Oostenrijkse keizer Frans I, de Amerikaanse schrijver Mark Twain en de Tsjechische nationale componist Bedřich Smetana. Chateau Loučeň biedt niet alleen rondleidingen aan, maar je kunt er ook luxe dineren en overnachten. Op het kasteelterrein bevindt zich het prachtige viersterrenhotel Maxmilian Lifestyle Resort, er zijn luxueuze kasteelappartementen in het chateau en in het kasteelpark kan er zelfs een geheel huis worden gehuurd.
   
 7. Zbiroh kasteel
  Het kasteelhotel Zbiroh tussen Praag en Pilsen biedt in de winter de kasteeltour. De rondleiding neemt bezoekers mee door de geschiedenis van het kasteel, de vrijmetselaarslounge en de hal waar Alfons Mucha het beroemde Slavische epos schilderde. Je krijgt meer informatie over de Orde van de Tempeliers en de periode toen Zbiroh werd bemand door het Duitse en Russische leger. De rondleidingen zijn elke dag vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. In Zbiroh kunnen gasten eten in de kasteelpub en overnachten in een van de appartementen waar ooit de keizers Karel IV en Rudolf II verbleven en de kunstenaar Alfons Mucha. In het kasteelhotel zijn 40 kamers die met zorg zijn ingericht en uitkijken op de binnenplaats van het chateau en het omliggende kasteelpark.
   
 8. Burcht Loket
  Het gotische kasteel van Loket in West-Bohemen bij Karlovy Vary ligt op een prachtige locatie in de kromming van de rivier Eger. Het werd gebouwd op een rotsachtige landtong die aan drie kanten omringd is door de rivier. Keizer Karel IV verbleef er vaak. Hij was daar voor het eerst op 3-jarige leeftijd, toen hij daar gevangen zat. De kasteelexpositie omvat een uitgebreide collectie porselein en een verzameling antieke vuurwapens. Er is daar ook een meteoriet die op Loket viel in 1422. In de winter is het kasteel dagelijks geopend tot 16.00 uur.
   
 9. Chateau Hluboká nad Vltava
  Het romantische Zuid-Boheemse chateau in Hluboká nad Vltavou is een van de mooiste kastelen van Tsjechië. De wintertours nemen bezoekers mee door de privékamers van de laatste vier generaties van de familie Schwarzenberg, inclusief de eetzaal en de flat van de laatste eigenaar van het kasteel, de heer Adolf Schwarzenberg. Daar is een technische curiositeit: een personeels- en dienstlift. Hluboká is 's winters dagelijks geopend, behalve op maandag.
   
 10. Český Krumlov
  In de winter is in het Zuid-Boheemse Český Krumlov het indrukwekkende kasteel gesloten, maar gelukkig is het kasteelmuseum en de kasteeltoren wel open. De tour neemt bezoekers mee naar het tijdperk van de heren van Krumlov, de familie Rosenberg en andere vooraanstaande edellieden die door de eeuwen heen in de stad hebben gewoond. Er zijn schilderijen van edellieden, belangrijke documenten, maar ook curiosa, zoals het rouwvaandel van Jan Kristián van Eggenberg. Het hoogtepunt is het geweldige uitzicht op Český Krumlov vanaf de kasteeltoren. Het kasteelmuseum is dagelijks geopend, behalve op maandag. 
   
 11. Sychrov kasteel
  Het neogotische kasteel Sychrov bij Liberec in Noord-Bohemen was vroeger de residentie van de Franse familie Rohan. De kasteelkamers zijn ingericht met origineel meubilair, schilderijen en andere accessoires. De meeste kamers vallen op door hun rijke houtsnijwerkdecoratie. Een van de bekendste persoonlijkheden die in Sychrov verbleef, was de beroemde Tsjechische componist Antonín Dvořák. Het kasteel is dagelijks geopend tot 14.00 uur en in de winter is de kasteeltuin eveneens toegankelijk.
   
 12. Chateau Lednice
  Het Zuid-Moravische kasteel in Lednice is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Tsjechië. Het was vroeger het representatieve zomerhuis van de familie Liechtenstein. Het kasteel maakt deel uit van het landschapsgebied Lednice-Valtice, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In februari en maart is Lednice in het weekend geopend. Tijdens de wintertour zien bezoekers de representatieve zalen op de begane grond met ornamenten plafonds, houten wandpanelen en de prachtige inboedel van het chateau dat zijn weerga niet kent in Europa. Deze ruimtes werden gebruikt voor sociale evenementen en bals die werden bijgewoond door de Europese adel.