21 juni 2024
Thumbnail voor Vijf redenen voor een bezoek aan de paradijselijke eilanden van Kroatië

Vijf redenen voor een bezoek aan de paradijselijke eilanden van Kroatië

Dit is een persbericht.

Wie denkt dat je naar tropische oorden moet voor een bezoek aan het paradijs is nog nooit in Kroatië geweest! De Kroatische archipel is de op één na grootste in de Middellandse Zee met ruim 1000 eilanden, waarvan er slechts 50 zijn bewoond.


Ieder eiland, iedere rots of ieder rif heeft haar eigen charme. Van groot tot klein, van een rijke historie en architectuur tot uitgebreide bossen en ongerepte stranden, van dichtbevolkt of juist onbewoond; er is voor ieder wat wils. En het mooiste? Je hoeft er helemaal niet ver voor te reizen, want de dichtstbijzijnde eilanden liggen op slechts een dag rijden met de auto of 2 uurtjes met het vliegtuig vanuit de Benelux.

1. Uitstekend bereikbaar
Met 1244 eilanden verspreid gelegen in het azuurblauwe water langs de kustlijn van Kroatië is het lastig kiezen voor één eiland. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de vervoersmogelijkheden van en naar, maar ook tussen de verschillende eilanden zijn uitstekend. Neem je auto mee en ga per ferry naar een eiland van je keuze, pak de snelle passagiers catamaran en ga van het ene eiland naar de andere boek een cruise of ga per zeilboot op een meerdaagse ontdekkingstocht. Blijf je liever met beide benen op het land? Kies dan voor een van de eilanden die met een brug aan het vaste land zijn verbonden.

2. Weinig COVID-19 besmettingen
De eilanden gelegen voor de kust van Kroatië kennen relatief weinig besmettingen met COVID-19. Dit is momenteel echter lastig te zien, doordat de besmettingsgraad in Kroatië op dit moment per regio wordt aangegeven en niet per eiland. Op de website https://www.croatia.hr/nl-NL/coronavirus-2019-ncov-q-and-a en www.safestaycroatia.hr kunnen reizigers up-to-date informatie vinden over de huidige toegangsprocedures. Hier hebben reizigers, naast informatie over de epidemiologische situatie van de provincies, binnenkort toegang tot speciale informatie over de COVID-19 situatie op met name Kroatische eilanden.

3. Ongerepte stranden
Wie op zoek is naar een paradijs op aarde, zou zeker eens naar Kroatie op reis moeten gaan. Bezoek bijvoorbeeld het meest afgelegen eiland van Kroatie, Vis. Vanuit Split vaar je in 2,5 uur met een ferry naar de haven van het eiland waarvandaan je tal van grotten en verborgen idilische strandjes kunt ontdekken. Voor de echte idyllische plekjes kun je naar het strand Stiniva of Stoncica of bezoek de naast gelegen Blue Cave per boot. Wie het liever wat dichterbij zoekt, kan bijvoorbeeld naar de prachtige gladde kiezelstranden op het eiland Brač, het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab.

4. Paradijselijke smaken
Op de eilanden van Kroatië vind je de meest uiteenlopende en bijzondere gerechten en ingredienten om de smaakpapillen te verwennen. Zo komt van het eiland Pag, de paški sir. Deze kaas, en dan voornamelijk die uit kaasmakerijen in Kolan, is zo populair dat hij meestal al na een paar maanden rijpen verkocht wordt. In de zeldzame gevallen dat hij langer dan een jaar kan rijpen, behoort hij tot de beste schapenkazen ter wereld. In de regio Kvarner, met onder andere de grootste Kroatische eilanden Cres en Krk, zijn de grootste en lekkerste garnalen van de Adriatische zee te krijgen. Het eiland Cres staat juist weer bekend om het zachte, sappige lamsvlees. En de beste wijnen uit Kroatië komen van de wijngaarden op de Dalmatische eilanden Hvar, Brač, Vis, Korčula.

5. Diversiteit aan activiteiten
De watersport liefhebber kan perfect terecht bij het eiland Brač, zo kan je bij het strand Zlatni rat uitstekend windsurfen, kitesurfen, duiken, waterskiën, kajakken of jetskiën met uitzicht op het eiland. Wie meer houdt van activiteiten op land kan ook uitstekend op de eilanden terecht. Zo hebben Brač en Krk enkele honderden kilometers aan fiets en wandelpaden. Vanwege de prachtige vergezichten en de toegankelijkheid is Osorščica op Lošinj één van de meest aantrekkelijke bergtoppen die je op de Kroatische eilanden vindt. Je kunt via uitgezette bergpaden vanuit Osor of Nerezine naar de berghut Sveti Gaudent lopen, gelegen op de hoogste top Televrin (588 m).