5 oktober 2024
Thumbnail voor Je jetlag de baas: TUI lanceert anti-jetlag maaltijdboxen

Je jetlag de baas: TUI lanceert anti-jetlag maaltijdboxen

TUI heeft in samenwerking met voedingsdeskundige Elly Kaldenberg en HelloFresh ‘Meals against Jetlag’ ontwikkeld. Uit een recent onderzoek onder TUI-klanten in Nederland en België blijkt dat 40 procent van de respondenten aangeeft dat jetlag vooral aan het begin van hun vakantie het vakantieplezier verstoort. De reisorganisatie stelt met de voedingsschema’s een praktische oplossing te bieden om de jetlag te verminderen.

Een jetlag is een veelvoorkomend ongemak bij langeafstandsreizen. Internationaal onderzoek van de Northwestern University stelt dat jetlag onder controle kan worden gehouden met aangepaste voedingsschema’s. Op basis van deze inzichten heeft TUI het effectieve anti-jetlagplan ontwikkeld.

Voeding en tijdstip: de sleutels tot minder jetlag 
Het anti-jetlagplan biedt een gebruiksvriendelijk stappenplan, waarin wordt uitgelegd hoe reizigers hun eetpatroon, idealiter vijf dagen voor vertrek, kunnen aanpassen. Met dit plan kunnen reizigers hun biologische klok helpen om alvast in het ritme van de bestemming te komen, en zo de impact van jetlag te verminderen. 

Je biologische klok verschuift slechts één tot anderhalf uur per dag, waardoor je lichaam de snelheid van het vliegtuig niet kan bijhouden.

“Zelfs vóór je op vakantie vertrekt, streven we bij TUI naar een ultiem vakantieplezier. Met ‘Meals Against Jetlag’ bieden we een praktische oplossing die jetlag vermindert en ervoor zorgt dat onze reizigers vanaf het eerste moment volop van hun vakantie kunnen genieten”, zegt Roosmarijn Quartier, Director Marketing & Distribution Support BeNe. “Het plan richt zich vooral op het aanpassen van je voedingsritme om zo je biologische klok voor te bereiden op een nieuwe tijdzone. Uit ons onderzoek blijkt dat 57 procent van de respondenten bereid is hun eetpatroon aan te passen om de effecten van jetlag te verminderen, terwijl 88 procent niet op de hoogte was van de rol die voeding kan spelen bij jetlagpreventie. Het tijdstip van je maaltijden is cruciaal om je aan een nieuwe tijdzone aan te passen en jetlag te verminderen. Met deze inzichten zijn we aan de slag gegaan om een eenvoudig stappenplan te ontwikkelen voor onze reizigers.” 

Je biologische klok verschuift slechts één tot anderhalf uur per dag, waardoor je lichaam de snelheid van het vliegtuig niet kan bijhouden. Dit leidt tot een jetlag, waarbij je interne ritme niet meer synchroon loopt met de lokale tijd. 

Voedingsdeskundige
“Licht en voeding zijn voor de biologische klok de belangrijkste tijdgevers of regelaars, en je voedingspatroon kan de effecten van jetlag aanzienlijk verminderen”, aldus Elly Kaldenberg. “Door je maaltijdmomenten en slaap-waakritme elke dag een beetje op te schuiven, kun je je lichaam alvast 'on route' brengen naar je bestemming en zo jetlagklachten beperken. Reizigers die naar het oosten vliegen, kunnen hun slaap-waakritme het beste elke dag iets eerder laten beginnen, terwijl reizigers naar het westen hun ritme juist iets later kunnen verschuiven.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: TUI

Maaltijdboxen
Reizigers kunnen door deze samenwerking maaltijdboxen bestellen die hen helpen om hun aangepaste eetplan eenvoudig te volgen, zonder zorgen over de dagelijkse maaltijdplanning. “Samen met HelloFresh hebben we twaalf ‘Meals Against Jetlag’-maaltijdboxen samengesteld, afgestemd op de richting van de reis, met een selectie van recepten voor zowel reizen naar het oosten als het westen, om reizigers te ondersteunen bij het aanpassen van hun biologische klok en hun smaakpapillen alvast klaar te maken voor vertrek”, aldus Roosmarijn Quartier. 

Daarnaast biedt het plan een chronotype-test, waarmee reizigers hun natuurlijke slaap-waakritme kunnen bepalen en het plan kunnen personaliseren.

Praktisch 
Het ‘Meals Against Jetlag’ plan is vanaf 30 september 2024 beschikbaar via de website van TUI  voor 27,99 euro. Het plan omvat een maaltijdbox van HelloFresh, een chronotype-test, en een gedetailleerd plan voor voeding, slaap en beweging.