21 oktober 2024
Thumbnail voor Cruiseschip kan doorvaren na protest XR bij sluis IJmuiden

Cruiseschip kan doorvaren na protest XR bij sluis IJmuiden

Nadat de politie een blokkade van de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) bij de Zeesluis IJmuiden had beëindigd, is het cruiseschip de MSC Virtuosa verder gevaren richting Amsterdam. Het schip lag zo'n twee uur stil in de sluis, doordat de demonstranten op de sluisdeur waren geklommen.

Sommige actievoerders hadden zich vastgeketend aan de sluis. Zij moesten door de politie worden losgemaakt. Volgens een politiewoordvoerder zijn er 38 mensen "bestuurlijk verplaatst". Ze werden met busjes naar station Santpoort-Zuid gebracht, waar ze weer zijn vrijgelaten. Een tweede groep demonstranten die op een naastgelegen sluis stond, is volgens een woordvoerster van de gemeente uit zichzelf weggegaan.

Bij de actie waren ook tegendemonstranten, met name inwoners uit IJmuiden, aanwezig die de blokkade wilden voorkomen. Hun woordvoerder laat weten klaar te zijn met burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen. De burgemeester heeft zich volgens de woordvoerder niet aan de afspraken gehouden. "We gaan het voortaan zelf wel doen." Wat hij daarmee bedoelt, "mag je zelf invullen", zei hij tegen een ANP-verslaggever.

MSC Cruises zei vooraf op de hoogte te zijn geweest van de actie van XR. Een woordvoerder van de cruisemaatschappij sprak van een "kortstondige sensationele actie" door XR, wat volgens hem niet de meest effectieve manier is om tot constructieve oplossingen te komen. Volgens de zegsman wordt juist veel gedaan om de uitstoot van cruiseschepen te verlagen, maar gaat dat niet van de ene op de andere dag.