25 oktober 2024
Thumbnail voor Oman: De parel van het Midden-Oosten

Oman: De parel van het Midden-Oosten

Oman is als een verhaal uit Duizend-en-een-nacht. Het sultanaat heeft een lange geschiedenis en staat bekend om de culturele schatten en natuurschoon. Oman Tourism vertelt Reisbizz Magazine meer over het land dat bekend staat als 'De parel van het Midden-Oosten'.


'Het Midden-Oosten is één grote, warme zandbak'. Zo wordt er vaak over het Midden-Oosten gedacht, maar niets is minder waar. De landen en emiraten hebben elk hun eigen charme en identiteit, met Oman als meest afwisselende en meest verrassende bestemming van de regio. Met authentieke dorpen, kleurrijke souqs, een imposante kust, grillige bergketens, vruchtbare wadi’s en een betoverende woestijn met immense sterrenhemel.

Muscat
Een rondreis door Oman start meestal in Muscat waar je vanaf Amsterdam in zo’n negen uur naartoe vliegt. In Muscat komen heden en verleden samen. Oud Muscat – omgeven door dikke muren – herbergt allerlei musea, twee forten en het Sultanpaleis Al Alam. Langs de drie kilometer lange corniche (boulevard) staan achttiendeeeuwse herenhuizen en flaneert ’s avonds de lokale bevolking. De moderne Sultan Qaboos Grand Mosque is een must-see. Het enorme handgeweven tapijt, de acht ton zware Swarovski kristallen kroonluchter van veertien meter hoog met duizend lichtpunten en de vele doorkijkjes met geboogde constructies en kleurrijke mozaïeken in de moskee zijn allemaal even sprookjesachtig.

De groene oases van Oman
Er is ook veel groen landschap te vinden.  Aan water geen gebrek en door een eeuwenoud irrigatiesysteem – dat zelfs UNESCO Werelderfgoed is - komt zelfs in de kleinste dorpjes water dat vanuit groene oases richting de zee stroomt. Deze groene oases, wadi’s, nodigen op hete dagen uit om in te zwemmen. Wadi Bani Khalid is omgeven door palmbomen en langs het irrigatiekanaal loop je vanaf de parkeerplaats naar de heldere wadi waar je heerlijk kunt afkoelen.

Wil je meer lezen over Oman? Lees dan het volledige artikel in de nieuwste Reisbizz Special