18 oktober 2024
Thumbnail voor Oostenrijk voert 2G-regel in

Oostenrijk voert 2G-regel in

WENEN - Oostenrijk verscherpt vanaf vandaag de coronamaatregelen. Hierbij gaat de 2G-regel gelden, waarbij alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen worden toegelaten in de gastronomie, hotels, nachthoreca, cultuur, vrijetijds- en sportfaciliteiten, alsook in kabelbanen. Hierdoor is het voor Nederlandse toeristen op skivakantie niet meer mogelijk om met een negatieve testuitslag een hotel of restaurant te betreden.


Enkele weken geleden heeft de Oostenrijkse regering een gefaseerd plan voorgesteld voor de 2-G regel. De ingrijpende maatregel is nodig om het aantal besmettingen binnen de perken te houden. Tegelijkertijd zal het er aan bijdragen om het wintertoerisme in Oostenrijk door te laten gaan. “Met strikte, duidelijke en planbare richtlijnen gaan wij met een groot verantwoordelijkheidsgevoel het winterseizoen in”, meldt Lisa Weddig, directeur van de Österreich Werbung.

De 2-G regel geldt vanaf vandaag voor accommodaties, gastronomie, vrijetijds- en sportfaciliteiten, culturele instellingen, contactberoepen en kabelbanen. Ook voor evenementen met meer dan 25 personen geldt de regel. Het dragen van een mondkapje is verplicht in winkels, musea en bibliotheken.

Voor de 2-G regel geldt een overgangsperiode van vier weken. Tijdens deze periode wordt de eerste vaccinatie in combinatie met een PCR-test beschouwd als bewijs van toelating. Een volledige vaccinatie is tijdens de overgangsperiode dus nog niet vereist.

De geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen wordt in Oostenrijk teruggebracht tot 9 maanden na volledige vaccinatie. Voorheen was dit 12 maanden. Na deze periode is een extra dosis, vaak een derde vaccinatie, nodig voor een geldig certificaat. Hiervoor geldt een overgangsperiode van drie weken. Kinderen tot 12 jaar zijn momenteel vrijgesteld van de maateregelen. Dit zal in de toekomst ook zo blijven.

Lees meer over de bestemming Oostenrijk via onze zustersite Triptalk.