21 februari 2024
Thumbnail voor Anja Bos: Entre Femmes

Anja Bos: Entre Femmes

Ik moet altijd even nadenken over het antwoord. Zeker in de reisbranche worden omzetcijfers en boekingsaantallen als maatgevend gezien. Dus hoe “goed doen we het” uit zich in omzet, geld dus. Natuurlijk is dit ook belangrijk, maar ik denk dat het bij veel vrouwelijke ondernemers toch anders werkt. Wij hebben meer ballen hoog te houden. Hoe geëmancipeerd we ook zijn, in de meeste privé situaties komt de zorg voor het huishouden -en in veel gevallen ook voor de kinderen en eventueel ook nog mantelzorg op jou neer. Dus naast ondernemer, heb je er nog een baan bij. Het dagelijks organiseren en plannen van het gezin. De vraag is zou dan ook eerder moeten zijn “lukt het je om al die ballen hoog te houden?”

De spiegel voorhouden
Bij mij heeft het gewerkt dat een bevriende vrouwelijke ondernemer mij de spiegel heeft voorgehouden. We bespraken dat thuiswerken het voordeel geeft dat je er kunt zijn voor je gezin. In mijn geval, twee kinderen die beiden op de middelbare school zitten. Het voordeel van kids in deze leeftijd is, dat je al genoeg aandacht geeft als je je opstelt als een kamerplant: wees aanwezig maar wel stil. Maar toch, ik ben blij dat ik in de buurt ben als ze me nodig hebben. Terugkomend op die vriendin met die spiegel. Zij sprak uit dat ik het ook als mijn ambitie mag zien om de stabiele basis te vormen voor mijn kinderen. En dus ook genieten van de flexibele werktijden die het werken als reisorganisator mij biedt. Door me nu beter bewust te zijn van deze duobaan, benoem ik dit nu ook in mijn reactie op de vraag “hoe gaat het met je bedrijf”. Ik kan zeggen dat ik heel blij ben met de terugkerende en nieuwe klanten. Dat ik mooie aanvragen heb voor maatwerk rondreizen. Maar ook dat ik voldoende tijd heb voor mijn gezin. En dat ik ook nog leuke dingen voor mezelf kan inplannen.

Wijze vrouwen
Ik ben heel dankbaar voor dit soort wijze vrouwen in mijn omgeving en dat is ook de reden dat ik me graag inzet voor het zakelijke netwerk waar ik lid van ben. Het heet – heel toepasselijk- Entre Femmes. Want het is zeker als vrouwelijke ondernemer belangrijk om je gesteund te voelen door gelijkgestemden. Om ervaringen te delen met andere ambitieuze dames. Om elkaar te inspireren. Jezelf te herkennen in andere ondernemers die (commerciële) groei vanzelfsprekend vinden, maar de balans in het leven minstens zo belangrijk. Ik kan het iedereen aanraden. Zoek je maatjes niet alleen binnen de reisbranche, maar verbreed je horizon met een vrouwennetwerk bij jou in de buurt. Er is er vast één te vinden in jouw regio (tip: check allevrouwennetwerken.nl). En zo niet? Dan ben jij misschien het aangewezen organisatorische talent om er een te starten.Recente berichten