21 februari 2024
Thumbnail voor Erica Dankmeijer: Bij code oranje zelf steun inzamelen

Erica Dankmeijer: Bij code oranje zelf steun inzamelen

Vol ongeloof en verdoofd kijk ik naar mijn telefoon. Balearen oranje? Ibiza, Mallorca en Menorca, die Balearen??  Ik check meteen de reisapp van Buitenlandse Zaken, hier staat nog niets. Ik check facebook en zie het onheilspellende bericht voorbij komen.  In mijn hoofd schieten alle boekingen die ik pas heb gemaakt door mijn hoofd, wie gaan er ook alweer naar deze eilanden? Wanneer vertrekken deze boekingen? Het etentje is opeens veel minder ontspannen.

Onderweg naar huis schieten de verdrietige gedachtes door mijn hoofd: “Maar hoe dan? Waarom nou?”. De opnames in de ziekenhuizen lopen helemaal niet op. Ik had die ochtend nog een bericht van TUI gekregen van een onwijs mooie boeking naar Ibiza met vertrek op 31 juli: “Je reis gaat door!”. De hele middag had ik zitten stoeien met het Spaanse gezondheidsformulier.

Verdoofd
Eenmaal thuis vlieg ik naar boven, want sinds oktober 2016 is mijn reisbureau in Nieuwegein het leukste reisbureau op zolder en werk ik niet meer vanuit mijn winkel. Mijn mailbox staat vol met mailtjes van klanten die tussen nu en 10 augustus naar Spanje gaan, met allemaal de prangende vraag: gaat mijn vakantie door? Wordt mijn vakantie ook geannuleerd? Krijg ik mijn geld terug, moet of kan ik al omboeken? Ook mijn whatsapp ontploft inmiddels met deze vragen, ook van mensen die naar andere bestemmingen gaan. Gelaten beantwoord ik alle vragen dat we nog maar rustig moeten afwachten en dat ik denk dat er morgen meer bekend is.

Als verdoofd zit ik achter mijn pc en de tranen stromen over mijn wangen. Omdat ik vanuit huis werk, krijg ik geen steun. En al ruim tien maanden werk ik me een slag in de rondte bij een huisartsenpost, medisch centrum en een apotheek om al mijn vaste laste van het reisbureau te kunnen betalen. Privé moet ik, als alleenstaande moeder,  rondkomen van een tozo en de belastingtoeslagen. Het gaat, maar vraag niet hoe. Het is buffelen en zwaar bezuinigen.

Al ruim 17 maanden afgeblazen
Mona Keijzer zet op haar Linkedin: “We steunen ondernemers waar nodig. Daarom maken we extra geld vrij als evenementen afgeblazen moeten worden vanwege de coronamaatregelen. Er komt ook een oplossing voor ondernemers in de evenementenbranche die tussen wal en schip dreigen te vallen.”

Mijn evenementen heten boekingen en die worden al ruim 17 maanden afgeblazen. Er komt geen enkele steun voor reisbureaus, reisorganisaties en zelfstandige reisagenten die vanuit huis werken. Ik val niet tussen wal en schip, ik ben inmiddels helemaal vermorzeld door het schip genaamd ‘Oranje’ bestuurd door Buitenlandse Zaken. Ik spartel op de bodem van de oceaan en word helemaal aan mijn lot overgelaten. Ik voel me alleen, alleen tegen de grote massa. En soms haal ik troost uit de berichten van collega’s die in hetzelfde schuitje zitten. Hier sta ik niet alleen in.

Een groep zelfstandige reisagenten, een vriendin met een kleinschalige reisorganisatie en een jurist die zijn diensten gratis heeft aangeboden, zijn nu, door het versturen van een sommatie en een dagvaarding, in gesprek met Economische zaken en ‘aanhang’ die gaan over de steunmaatregelen. Een positief gesprek, maar het vervolg is na het zomerreces, want ambtenaren, ministers en staatssecretarissen hebben nou eenmaal lang vakantie nodig. En daarna hebben ze weer tijd nodig om op te starten.

Crowdfunding actie
Ik kan alleen maar zuchten en moet opeens aan mijn broer denken. Die heeft een muziekwinkel in Utrecht en ook zwaar getroffen door alle maatregelen van sluiten en geen steun krijgen omdat zijn branche niet als zwaar getroffen wordt beschouwd. Zijn personeel is een crowdfunding actie gestart, dat was een groot succes en daarmee heeft hij zijn winkel kunnen behouden.

Zal ik? Zal ik ook een crowdfundingsactie starten? Ik kan zelf zo goed alles redden, heb nog nooit om hulp gevraagd, maar durf ik het nu wel? Met mijn baantjes red ik het op zich wel, maar het is zo frustrerend allemaal en ik word hier zo moedeloos van. Onder een warme douche laat ik alle spanning van me afspoelen, heel veel tranen vloeien er achter aan.

Vastberaden loop ik hierna weer naar boven. Ik maak een tikkie en verstuur die in de whatsapp naar mijn zoon. Durf ik het te vragen, durf ik het niet, durf ik het wel… Ja, ik ga het gewoon doen.

Mensen met een hart
Ogen dicht, ik druk op de ‘post’ knop en plaats het bericht op mijn Facebook, LinkedIn, Instagram en privé Facebook. Binnen vijf minuten komen er lieve appjes en berichten via Facebook binnen. “Meissie, we gaan je steunen. Kijk maar gauw op je rekening.” Met een trillende hand open ik mijn zakelijke bankrekening en ik begin spontaan nog harder te huilen, want de eerste 360 euro is binnen. Inmiddels staat de stand op ruim 900 euro, heel veel bekende klanten, vrienden, kennissen, maar ook namen die ik niet ken. Eigenlijk moet ik ze samenvatten als mensen met een hart, mensen met gevoel en mensen die bij mij betrokken zijn. Mensen die mij wel steunen en waar de overheid een voorbeeld aan kan nemen! Ook mijn bericht op Facebook en LinkedIn worden gedeeld en het wordt zelfs doorgesluisd naar de televisiemedia.

Terwijl ik dit type, trilt mijn telefoon opnieuw. Deze keer twee berichten van de reisapp. Ook het vaste land van Portugal en Cyprus gaan op oranje… Hier heb ik op korte termijn geen boekingen naar, maar de vermorzeling gaat door! Ik vind het enorm stoer dat Corendon gewoon door blijft vliegen op Ibiza, daar zouden nog veel meer touroperators een voorbeeld aan moeten nemen. Want zeker reizen naar de Canarische eilanden als Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria kunnen ook gewoon. Misschien toch volgende week naar het Malieveld of een statement maken dat we toch gaan uitvoeren als het kan? Want er zijn bestemmingen waar het echt kan!

Steun is van harte welkom: “Steun reisbureau Acire” via https://betaalverzoek.knab.nl/k58CbpDKlgx9QJH.

Erica Dankmeijer
Deltaholidays.nl

Reisbureau-acire.nl
Gayaway.nl

 Recente berichten